Ryżowe sakiewki z królikiem i warzywami







 papier ryżowy 6 szt
1 comber z królika
1 marchewka
1 cebula czerwona
1 garść zielonej kolendry
1/2 cukinii
sól pieprz do smaku
kolendra mielona do smaku
1 szczypta suszonych kwiatów lawendy
1 szczypta chilli płatków
szczypiorek do związania 6 szt
1 łyżka masła ziołowego



Comber z królika oddzielamy od kości, kroimy w paseczki.
Warzywa również kroimy w paski.
Do rozgrzanego woka lub na patelnię dajemy masło, wrzucamy wszystkie przyprawy, mięso i smażymy 2 min, po tym czasie dodajemy warzywa, podlewamy 1/2 szkl wody, dusimy aż warzywa będą lekko miękkie, ok 15 min.
Na koniec wrzucamy kolendrę.

Papier ryżowy namaczamy w wodzie.
Szczypiorek wrzucamy na gotującą wodę i blanszujemy 2 min.Dzięki temu nie będzie się nam rwał przy wiązaniu.

Na każdy płat papieru kładziemy po 1 łyżce farszu zimnego, zbieramy boki do siebie i tworzymy sakiewkę, wiążemy.

Podajemy z sałatką jako zimne danie na romantyczną kolację we dwoje, lub podgrzewamy na parze i mamy ciepłą kolację.







Komentarze