Pierniczki świąteczne









Do garnka wlewamy miód u mnie spadziowy, dodajemy margarynę i na wolnym ogniu podgrzewamy aż się rozpusci.

Do miski dużej dajemy mąkę, sodę, kakao, jajka, przyprawę i mieszamy, następnie wlewamy przestudzony miód z tłuszczem, wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne, dajemy mu odpocząć w lodówce przez 2-3 h
...

Ciasto wałkujemy na 3mm wykrawamy dowolne kształty i pieczemy partiami po 15-18 min w tem 175st.
My jemy nie dekorowane , tylko kilka syn dekorował do zdjęcia są ładniejsze.

Pierniczki te są twarde, my takie lubimy, jeśli wolicie miękkie zostawcie je na wierzchu zmiękną po 2-3 dniach.

Składniki

  • miód prawdziwy 600 ml
  • mąka tortowa 1.80 kg
  • jajka 4 szt
  • kakao 3 łyżki
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • margaryna 1 kostka 250g
  • cukier puder 1.2 szklanki
  • przyprawa do piernika 2 opakowania

















Komentarze