Do garnka wlewamy miód u mnie spadziowy, dodajemy margarynę i na wolnym ogniu podgrzewamy aż się rozpusci.
Do miski dużej dajemy mąkę, sodę, kakao, jajka, przyprawę i mieszamy, następnie wlewamy przestudzony miód z tłuszczem, wyrabiamy aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne, dajemy mu odpocząć w lodówce przez 2-3 h
...
Ciasto wałkujemy na 3mm wykrawamy dowolne kształty i pieczemy partiami po 15-18 min w tem 175st.
My jemy nie dekorowane , tylko kilka syn dekorował do zdjęcia są ładniejsze.
Pierniczki te są twarde, my takie lubimy, jeśli wolicie miękkie zostawcie je na wierzchu zmiękną po 2-3 dniach.
Składniki
-
miód prawdziwy 600 ml
-
mąka tortowa 1.80 kg
-
jajka 4 szt
-
kakao 3 łyżki
-
soda oczyszczona 2 łyżeczki
-
margaryna 1 kostka 250g
-
cukier puder 1.2 szklanki
-
przyprawa do piernika 2 opakowania
Komentarze
Prześlij komentarz