Kotleciki cielęco- wieprzowe z dodatkiem królika, ogórka i sera bursztyna




Składniki

  • cielęcina 150 g
  • nogi z królika 1 szt
  • łopatka bez kości 200 g
  • jajko 1 szt
  • cebula 1 szt mała
  • czosnek 1 ząbek
  • bułka czerstwa 1/2 szt
  • ogórek kiszony 2 szt
  • ser żółty 1 plaster Bursztyna
  • sól morska 4 szczypty
  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK 1/2 łyżeczki
  • kolendra 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony 2 szczypty
  • mąka 1/2 szkl do obtoczenia
  • olej do smażenia 1 szkl









Z resztek różnych mięs powstały kotleciki.

Miałam resztki mięsa z królika, a na sos ich nie lubimy, więc do maszynki i zmieliłam, do tego wieprzowina i cielęcina, następnie dodajemy startą cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Bułkę namaczamy w  wodzie, odciskamy i mielimy również.

Ogórka i ser kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do mięsnej masy.
Wbijamy też jajko, przyprawiamy i mieszamy.
Formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju.









Komentarze