Karp smażony, marynowany w szalotce i przyprawach




Składniki

  • Filet z karpia 1 kg
  • szalotka 10 szt
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • ocet 2 łyzki
  • natka pietruszki 4 gałązki
  • bułka tarta 1 szkl
  • jajka 2 szt
  • olej do smażenia 1 szkl







Karpia oczyszczamy  z łusek, kroimy na kawałki według uznania.

Nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy cytryną.

Do szklanej miski na dno, dajemy porcję poszatkowanej szalotki, na to kawałki ryby, znów szalotka, tak do wyczerpania składników.Na wierzch natkę.

Miskę przykrywamy lnianą ściereczką nasączoną odrobiną octu, to spowoduje zneutralizowanie zapachu ryby.

Marynujemy 1-2 dni.
Następnie panierujemy i smażymy na oleju. 





Komentarze