Kapuśniaczki z prawdziwkami, szalotką i natką




















Do miski wlewamy letnie mleko, dodajemy drożdże i mąkę tak by powstała gęsta konsystencja, zostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 min.

Do zaczynu dodajemy jaja, olej, przyprawy i mąkę, tyle ile zabierze ciasto, wyrabiamy aż nie bedzie kleić się do rąk.

Ciasto odstawiamy na deskę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1h 

Grzyby namaczamy najlepiej na nocy.Zalewając je wodą aż będą przykryte.


Następnie gotujemy je ok 30 min, odcedzamy i kroimy na drobno.


Kapustę gotujemy ok 30 min w nie dużej ilości wody.

Na patelnię wlewamy olej i przesmażamy poszatkowaną cebulę i szalotkę.

Do cebulki dodajemy grzybki i nadal smażymy, dodajemy cukier , sól, kminek, pieprz.

Kolejno dodajemy natkę i poszatkowaną odcedzoną kapustę, nadal smażymy przez ok 15 min. cały czas mieszając.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na 3mm i wykrawamy kwadraty, na każdy dajemy solidną porcję farszu, zlepiamy przeciwległe boki, mocno dociskając.

Zostawiamy na 10-15 min.by podrosły i smarujemy żółtkiem przed pieczeniem, moje są bardzo intensywne od własnych kur, stąd ten kolor, potem do kolejnych porcji rozcieńczyłam z mlekiem tez było ok.

Pieczemy każdą porcję ok 15-20 min w tem 175st 

Składniki

CIASTO :
  • drożdże świeże 50 g
  • mleko 2 % 300 ml
  • mąka tortowa 500 g./ok może więcej
  • jajka 3 szt
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • olej 6 łyżek
  • sól do smaku 1 łyżeczka
FARSZ;
  • grzyby leśne 1 szkl suszone
  • szalotka 3s szt
  • cebula biała 1 szt
  • kapusta kiszona 2 szkl
  • natka pietruszki 4 łyżki
  • żółtka 1 szt do posmarowania wierzchu
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku 4 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
































Komentarze