Wołowina w słodko kwaśnym sosie z warzywami



Składniki

  • wołowina 150 g
  • cebula biała 1 szt
  • gruszki 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • kabaczek 200 g
  • chilli 2 szczypty
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • ocet winny 1 łyżeczka
  • przecier pomidorowy 100 g
  • bulion warzywny 2 szkl
  • estragon 2 szczypty
  • majeranek Prymat 2 szczypty








Mięso kroimy w kostkę 2cmx 2cm .
Wszystkie warzywa i gruszkę  w małe paski bądż kostkę.
Na patelnię wrzucamy mięso i przesmażamy na odrobinie oleju, dodajemy cebulę i wszystkie przyprawy w raz z octem i cukrem, kiedy mięso się zetnie z każdej strony i będzie obsmażone, to dodajemy przecier, bulion i warzywa z gruszką, dusimy na wolnym ogniu ok 1h zależy od mięsa, powinno być miękkie, sos musi odparować by mieć gęstą konsystencję, dodanie kabaczka, gruszki spowoduje iż one się rozpadną i zagęszczą nam sos, ja już nic nie dodawałam a wyszedł gęsty.
Podajemy z ryżem lub makaronem.





Komentarze