Bezowe wypieki są pyszne, czasochłonne, dla niewprawionych wydają się trudne, ale majac dobry mikser, troszkę wiedzy, można zrobić wspaniały deser, prosty w składzie, nie zbyt tani bo śmietana jest dosć droga, ale smaczne na maxa ;)
Składniki
BEZY :-
białka 100 g/ ok 3 szt
-
cukier puder 200 g
-
orzechy włoskie 4 łyzki mielone
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
śmietana kremówka 800 ml 36 %
-
cappuccino orzechowe 3 łyżki
BEZA :
Białka zimne, ubijamy na bardzo sztywną pianę, kiedy to się stanie cały czas ubijając dodajemy po 1 łyżce cukru i nadal ubijamy, długo na 7 biegu aż masa będzie błyszcząca, gęsta tak by kształt nadany się nie rozlewał.
Do tak ubitej piany dodajemy orzechy i tylko miksujemy by się to połączyło, nie dłużej.
Do masy orzechowej dodajemy kawę i miksujemy też tylko by się połączyło wszystko.
Masę przekładamy do rękawa z końcówką gwiazdy i na blaszkę, wyłożoną papierem wyciskamy koła, średnica zależy od was, wysokość również, mi wyszło 16 szt czyli na 8 ciastek.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st i pieczemy 20 min po tym czasie zmniejszamy do 100st i suszmy ok 1h zależy od grubości ciasteczek.
MASA :
Śmietanę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy cappucino, miksujemy tylko do połączenia się i przekładamy do rękawa cukierniczego
Na każde ciasteczko wyciskamy porcję masy, przykrywamy drugim ciasteczkiem i kleksem dekorujemy na koniec wierzch, po czym oprószamy kakaem gorzkim.
Komentarze
Prześlij komentarz