Sposób przygotowania
CIASTO:
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto , zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartalinek małych ja użyłam 8cm
Pieczemy każdą partię po 10-12 min w tem 180st
Z tej porcji wyszło mi 18szt
CZEKOLADA :
czekoladę topimy w kąpieli wodnej, do stopionej dodajemy śmietankę i masło, jeśli się zrobią grudki dodajemy więcej śmietanki mieszamy aż konsystencja będzie gładka, jeśli stopimy samą czekolade i taką damy na ciasto, będzie twarde do krojenia.Lekko studzimy i napełniamy nasze tartinki średnio po 3 -4 łyżki czekolady, następnie sypiemy do każdej po kilka orzechów całych. zostawiamy do zastygnięcia.
ŚMIETANA :
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , na koniec dodajemy ajerkoniak, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasteczka, zostawiając środek pusty by było widać co jest w środku, schładzamy.
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto , zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 min.
Po tym czasie ciastem wylepiamy foremki do tartalinek małych ja użyłam 8cm
Pieczemy każdą partię po 10-12 min w tem 180st
Z tej porcji wyszło mi 18szt
CZEKOLADA :
czekoladę topimy w kąpieli wodnej, do stopionej dodajemy śmietankę i masło, jeśli się zrobią grudki dodajemy więcej śmietanki mieszamy aż konsystencja będzie gładka, jeśli stopimy samą czekolade i taką damy na ciasto, będzie twarde do krojenia.Lekko studzimy i napełniamy nasze tartinki średnio po 3 -4 łyżki czekolady, następnie sypiemy do każdej po kilka orzechów całych. zostawiamy do zastygnięcia.
ŚMIETANA :
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , na koniec dodajemy ajerkoniak, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na ciasteczka, zostawiając środek pusty by było widać co jest w środku, schładzamy.
Składniki
CIASTO :-
jaja 1 szt
-
żółtka 1 szt
-
margaryna 1/2 szt
-
cukier waniliowy 15 g
-
cukier kryształ 1/2 szkl
-
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
-
śmietana 18 proc 1 łyżka
-
mąka tortowa 300 g może więcej
-
czekolada mleczna 200 g
-
śmietana kremówka 8 łyżek
-
masło 1 łyżka
-
orzechy laskowe 100 g
-
śmietana kremówka 800 ml
-
cukier puder 1/2 szkl
-
ajerkoniak 5 łyżek
świetnie to wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję, było bardzo smaczne, taka klasyka a jaka dobra :)
OdpowiedzUsuń