Składniki
CIASTO :-
drożdże 30 g
-
margaryna 1 szt
-
cukier 5 łyżek
-
mąka 450 g
-
żółtka 3 szt
-
śmietana 18 proc 3 łyżki
-
śmietana kremówka 800 ml
-
cukier puder 1/2 szkl
-
amaretto 5 łyżek
Drożdże dajemy do małego naczynia ,dodajemy łyżkę cukru, łyżkę śmietany i mieszamy,aż się ładnie połączy.
Do dużej miski dajemy pozostałe składniki,bez mąki, zarabiamy dłonią, następnie dodajemy zaczyn drożdżowy i mąkę, wyrabiamy ciasto, ilość mąki zależy od wielkości jaj, śmietany, więc czasem wchodzi więcej.Ciasto ma dać się ładnie wałkować, na oprószonej desce.
Ciasto wałkujemy na grubość, ok 5mm i radełkiem kroimy długie paski, zależy od wielkości foremek i tego jak duże rurki chcemy uzyskać.
Każdy paseczek nawijamy na foremkę, tak by boki na siebie zachodziły ok 5mm,po upieczeniu ładnie zejdą nam z formy i się nie będą rozwarstwiać, końce lekko docisnąć by się zlepiły.
Gotowe układamy w brytfance, pieczemy w 180st przez 20-25 min, do zrumienienia, bez termoobiegu.
Każdą upieczoną porcję od razu ściągamy z foremki, przez delikatne obracanie, idzie to łatwo nie ma co się obawiać.Zostawiamy do wystygnięcia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy likier i miksujemy do połączenia tylko, masę przekładamy do rękawa cukierniczego.
Rurki napełniamy kremem z dwóch stron, tak jest wygodniej i estetyczniej, chłodzimy przez 4h po czym podajemy osypane cukrem pudrem.
Mi wyszło 33szt kremu starczyło idealnie , moje foremki miały 12cm długości i 3 cm średnice w tym szerszym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz