Składniki
mięso ;-
udka kurczaka 4 szt
-
kolendra mielona
-
sól ziołowa
-
gorczyca
-
kminek mielony
-
wino białe wytrawne 1/2 szkl
-
kasza pęczak 1/2 szkl
-
marchew 1/2 szt
-
pietruszka 1/2 szt
-
cebula 1 szt mała
-
olej aromatyzowany 3 łyżki pepperoni pikantyny
-
sól morska
-
wino białe wytrawne 1/2 szkl
-
papryka słodka mielona
Do garnka wlewamy pikantny olej i przesmażamy na nim poszatkowaną cebulę
Nastepnie dodajemy pęczak i mieszamy
Doprawiamy podanymi przyprawami, według uznania.
Wlewamy wino i na minimalnym ogniu czekamy aż się wchłonie
Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach i dodajemy do pęczaku , mieszamy by się nie przypaliło, i czekamy aż wszystkie soki się wchłoną
Udka luzujemy z kości, doprawiamy podanymi przyprawami, następnie nadziewamy naszym farszem, nie zbyt dużo, bo mięso się kurczy a pęczak znów zwiększy objęcość, spinamy wykałaczkami, umieszczamy w naczyniu do zapiekania ,zalewamy winem ,zamykamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika na 30 min do 170st,mięso też puści soki, więc przed koncem pieczenia należy odkryć by odparował sok,a mięso się zrumieniło.
Podajemy z surówką .Mięso jest bez kości piecze się bardzo szybko.
Komentarze
Prześlij komentarz