Udko nadziewane pęczakiem duszone w winie







Składniki

mięso ;
  • udka kurczaka 4 szt
  • kolendra mielona
  • sól ziołowa
  • gorczyca
  • kminek mielony
  • wino białe wytrawne 1/2 szkl
FARSZ;
  • kasza pęczak 1/2 szkl
  • marchew 1/2 szt
  • pietruszka 1/2 szt
  • cebula 1 szt mała
  • olej aromatyzowany 3 łyżki pepperoni pikantyny
  • sól morska
  • wino białe wytrawne 1/2 szkl
  • papryka słodka mielona



 Do garnka wlewamy pikantny olej i przesmażamy na nim poszatkowaną cebulę

Nastepnie dodajemy pęczak i mieszamy

Doprawiamy podanymi przyprawami, według uznania.
Wlewamy wino i na minimalnym ogniu czekamy aż się wchłonie
Marchew i pietruszkę ścieramy na małych oczkach i dodajemy do pęczaku , mieszamy by się nie przypaliło, i czekamy aż wszystkie soki się wchłoną

Udka luzujemy z kości, doprawiamy podanymi przyprawami, następnie nadziewamy naszym farszem, nie zbyt dużo, bo mięso się kurczy a pęczak znów zwiększy objęcość, spinamy wykałaczkami, umieszczamy w naczyniu do zapiekania ,zalewamy winem ,zamykamy szczelnie i wstawiamy do piekarnika na 30 min do 170st,mięso też puści soki, więc przed koncem pieczenia należy odkryć by odparował sok,a mięso się zrumieniło.
Podajemy z surówką .Mięso jest bez kości piecze się bardzo szybko.










Komentarze