Udka marynowane w ziołach, duszone z pieczarkami, cebulą podane z pęczakiem










Składniki

mięso;
  • udka kurczaka 3 szt
  • olej aromatyzowany 3 łyżki pepperoni
  • gorczyca
  • kminek mielony
  • papryka słodka mielona
  • sól morska
  • cząber
  • czosnek marynowany 10 ząbków
warzywa i pozostałe składniki
  • cebula czerwona 2 szt
  • pieczarki 6 szt
  • natka pietruszki 4 łyżki
  • kasza pęczak 2 szkl
sos;
  • śmietana 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • bulion 1/2 szkl/



 Mięso myjemy, oczyszczamy , nacinamy w trzech miejscach , czosnek przeciskamy i wkładamy w nacięcia , całość osypujemy przyprawami, wkłądamy do lodówki na kilka godzin.


 Do garnka wlewamy pikantny olej z pepperoni, rozgrzewamy.
 Na oleju smażymy mięso z obu stron,aż się zrumieni.
Pieczarki i cebulę kroimy w paseczki, natkę szatkujemy i wrzucamy wszystko na mięso, garnek szczelnie zakrywamy i wstawiamy na minimalny ogień na 45 min.
Pęczak gotujemy według przepisu 2;1 ,aż będzie miękki i wchłonie się cała woda.
Potrawa będzie mieć dużo soków, zrobi się smaczny wywar, który można zagęścić więc, z mąki i śmietany , odrobiny tego wywaru, robimy zagęstnik , wlewamy do garnka i mięszamy.Zostawiamy na 5 min po czym podajemy.


































Komentarze