Składniki
mięso;-
udka kurczaka 3 szt
-
olej aromatyzowany 3 łyżki pepperoni
-
gorczyca
-
kminek mielony
-
papryka słodka mielona
-
sól morska
-
cząber
-
czosnek marynowany 10 ząbków
-
cebula czerwona 2 szt
-
pieczarki 6 szt
-
natka pietruszki 4 łyżki
-
kasza pęczak 2 szkl
-
śmietana 1 łyżka
-
mąka pszenna 1 łyżeczka
-
bulion 1/2 szkl/
Mięso myjemy, oczyszczamy , nacinamy w trzech miejscach , czosnek przeciskamy i wkładamy w nacięcia , całość osypujemy przyprawami, wkłądamy do lodówki na kilka godzin.
Do garnka wlewamy pikantny olej z pepperoni, rozgrzewamy.
Na oleju smażymy mięso z obu stron,aż się zrumieni.
Pieczarki i cebulę kroimy w paseczki, natkę szatkujemy i wrzucamy wszystko na mięso, garnek szczelnie zakrywamy i wstawiamy na minimalny ogień na 45 min.
Pęczak gotujemy według przepisu 2;1 ,aż będzie miękki i wchłonie się cała woda.
Potrawa będzie mieć dużo soków, zrobi się smaczny wywar, który można zagęścić więc, z mąki i śmietany , odrobiny tego wywaru, robimy zagęstnik , wlewamy do garnka i mięszamy.Zostawiamy na 5 min po czym podajemy.
Komentarze
Prześlij komentarz