Ptysie z masą śmietanowo -kawową








Składniki

Ciasto parzone
  • margaryna 100 g
  • woda 250 ml
  • mąka tortowa 320 g
  • cukier 1 łyżka
  • sól do smaku 1 szczypta
  • jaja 5 szt
masa;
  • śmietana 30 % 800 g
  • cukier 4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżki
  • amaretto 2 łyżki




Do garnka wlewamy wodę i dajemy margarynę ,czekamy aż zacznie się gotować

Następnie dodajemy cukier sól, mąkę i mieszamy
Mięszając czekamy aż ciasto nabierze takiej konsystencji jak na zdjęciu, po tym czasie studzimy

Gdy ciasto zaparzone ostygnie wkładamy je do misy robota, miksujemy dodając po 1 jajku ,na nie dużych obrotach ,aż masa stanie się jednolita i gładka.
Ciasto przekładamy do rękawa z końcówką rozetki i wyciskamy zgrabne kształty, robimy odstęp ok 2cm bo urosną.Tak wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200st i pieczemy bez termoobiegu ok 25min , po tym czasie zmniejszam tem do 50st podchylam drzwiczki ,ale nie zaglądamy do środka, zostawiamy by się suszyły ,ja lubię suche jak bezy , nie gumowate, więc susze je ok 1h .Należy pilnować, bo każdy piekarnik jest inny, a zanim temp. się obniży do tych 50st to potrwa więc te uchylone drzwi to dobry pomysł by ich nie spalić.
Wystudzone nadziewamy kremem.
Krem;
Śmietanę 36% UBIJAMY NA sztywno z cukrem , pod koniec dodajemy kawę i tylko do jej połączenia ze śmietaną miksujemy, przekładamy do rękawa z końcówką gwiazdki .
Każde ciastko kroimy nożem na pół i wyciskamy masę , schładzamy w lodówce.












Komentarze