Ptysie z masą mascarpone




Sposób przygotowania

Ciasto Parzone;
Do garnka wlewamy mleko i dajemy margarynę, czekamy aż się rozpuści , gdy zacznie się gotować, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż masa będzie gęsta i odchodząca od brzegów.Studzimy.

Do wystudzonej masy wbijamy kolejno jaja i cały czas ucieramy, masa ma być gęsta,ale dać się wyciskać, zachowywać nadany kształt.
Rękawem wyciskamy rozetki na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 25-30 min w tem 200st bez termoobiegu, należy pilnować piekarnika bo każdy jest inny.Po tym czasie ja zostawiam je w piekarniku ustawionym na 50st by się suszyły przez 1h jak bezy, lubię jak są chrupiące.

Masa;

Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem , serek osobno miksujemy, na gładko, po czym dodajemy go do ubitej śmietany, mieszamy mikserem by się połączyło.
Wysuszone ostudzone ptysie, przekrajamy i napełniamy masą, wstawiamy do lodówki, podajemy schłodzone.

Składniki

Ciasto parzone Masa serowa ;












Komentarze