Sposób przygotowania
CIASTO:
Z podanych składników robimy ciasto, ma być dość lejące, takie sprawia że naleśniki są delikatne. Zostawiamy do odpoczęcia, po czym pieczemy na suchej patelni naleśniki.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, do garnka dajemy masło, cukier ,czekamy aż się rozpuści i wrzucamy jabłka i wanilię, smażymy aż odparuje cały sok.
KARMEL:
do garnka wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści, jesli chcecie mocny kolor, to lekko go zrumieniamy, jeśli ma być jasny, od razu dodajemy śmietankę i mieszamy ,aż całość się połączy i zgęstnieje, na maleńkim ogniu.
Naleśniki smarujemy jabłkami, składamy i polewamy sosem karmelowym, ja dodatkowo z samego karmelu bez śmietanki zrobiłam sobie dekorację .
Z podanych składników robimy ciasto, ma być dość lejące, takie sprawia że naleśniki są delikatne. Zostawiamy do odpoczęcia, po czym pieczemy na suchej patelni naleśniki.
Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze cząstki, do garnka dajemy masło, cukier ,czekamy aż się rozpuści i wrzucamy jabłka i wanilię, smażymy aż odparuje cały sok.
KARMEL:
do garnka wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpuści, jesli chcecie mocny kolor, to lekko go zrumieniamy, jeśli ma być jasny, od razu dodajemy śmietankę i mieszamy ,aż całość się połączy i zgęstnieje, na maleńkim ogniu.
Naleśniki smarujemy jabłkami, składamy i polewamy sosem karmelowym, ja dodatkowo z samego karmelu bez śmietanki zrobiłam sobie dekorację .
Składniki
Ciasto naleśnikowe-
mleko 1 szkl.
-
woda gazowana 1;2 szkl
-
mąka 1 szkl
-
olej 4 łyżki
-
jaja 2 szt
-
jabłka 3 szt
-
cukier 3 łyżki
-
masło 1 łyżka
-
wanilia
-
cukier 5 łyżek
-
śmietanka słodka 1/2 szkl 18%
Komentarze
Prześlij komentarz