Składniki
Beza ;-
białka 120 g/ok 3-4 szt
-
cukier puder 250 g
-
ocet 1 łyżka
-
mąka ziemniaczana 1 łyżka
-
maliny 1 szkl
-
białka 1 szt
-
cukier puder 1/2 szkl
-
śmietana 30 % 200 ml
-
żelatyna 4 łyżeczki
-
mleko 100 ml
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy do nich stopniowo cukier i nadal ubijamy, aż masa będzie szklista i sztywna, na koniec dodajemy mąkę i ocet mieszamy i wykładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy w 150st przez 20-25 min Foremkę użyłam tą dużą z piekarnika.
Po upieczeniu odrazu roladę zwijamy, najlepiej najpierw z papierem,a po chwili, zawinąć w ściereczkę, zostawić tak do wystudzenia.
Maliny rozgniatamy widelcem .
Masa ;
Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem .
Następnie do białek dodajemy rozgniecione maliny i delikatnie mieszamy
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno
Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku i studzimy.
Do ubitej śmietany dodajemy białka z malinami i żelatynę , mieszamy lekko
Bezę rozwijamy i dajemy na nią masę po czym zwijamy i najlepiej zawinać w folię spożywczą i umieszamy w zamrażarce, na kilka godzin, deser dobrze się kroi i jest pyszny, lekko kwaśny, słodki i zimny!
Komentarze
Prześlij komentarz