Składniki
CIASTO :-
drożdże 1 łyżeczka
-
mleko 300 ml
-
cukier 1 szkl
-
cukier waniliowy 30 g
-
mąka tortowa 500 g/ok może więcej
-
jaja 5 szt
-
margaryna 1/3 kostki
-
ser biały 250 g
-
cukier 4 łyżki
-
jajko 1 szt
-
jabłka 4 szt
-
cukier 3 łyżki
-
cukier waniliowy 15 g
Z letniego mleka , drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn drożdżowy, zostawiamy na 30 min by zaczął pracować.
Jaja ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie wolnym strumieniem wlewamy stopioną i ostudzoną margarynę nadal ubijając
Do wyrośniętego zaczynu wlewamy ubite jaja z tłuszczem i cukrem i mieszamy.
Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką a potem wyrabiamy na jednolite ciasto, dodając mąki aż będzie elastyczne i łatwo odchodziło od dłoni zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy cukry oba i na wolnym ogniu smażymy,aż odparuje cały sok. Studzimy .
Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem, na koniec dodajemy ubitą pianę , mieszamy
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąt, na dwie części będziemy dawać ser, po czym zwijamy w rulon.
A na jedną rozwałkowaną część dajemy jabłka i również zwijamy w rulon
3 wałeczki układamy na papierze do pieczenia i splatamy ze sobą, dowolnie, zlepiając dobrze elementy łączenia i przekładamy na blaszkę, znów czekamy aż wyrośnie ok 45min, po tym czasie pieczemy w 180st ok 30 min, do zrumienienia się i suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz