Drożdżowy zawijaniec z smażonymi jabłkami i serem









Składniki

CIASTO :
  • drożdże 1 łyżeczka
  • mleko 300 ml
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 30 g
  • mąka tortowa 500 g/ok może więcej
  • jaja 5 szt
  • margaryna 1/3 kostki
Masa serowa ;
  • ser biały 250 g
  • cukier 4 łyżki
  • jajko 1 szt
Jabłka ;
  • jabłka 4 szt
  • cukier 3 łyżki
  • cukier waniliowy 15 g







 Z letniego mleka , drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn drożdżowy, zostawiamy na 30 min by zaczął pracować.

Jaja ubijamy na puszystą masę z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.

 Następnie wolnym strumieniem wlewamy stopioną i ostudzoną margarynę nadal ubijając


 Do wyrośniętego zaczynu wlewamy ubite jaja z tłuszczem i cukrem  i mieszamy.

 Następnie dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy łyżką a potem wyrabiamy na jednolite ciasto, dodając mąki aż będzie elastyczne i łatwo odchodziło od dłoni zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1 h
Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, dodajemy cukry oba i na wolnym ogniu smażymy,aż odparuje cały sok. Studzimy .

Ser ucieramy z cukrami i żółtkiem, na koniec dodajemy ubitą pianę , mieszamy
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy na prostokąt, na dwie części będziemy dawać ser, po czym zwijamy w rulon.
A na jedną rozwałkowaną część dajemy jabłka i również zwijamy w rulon

3 wałeczki układamy na papierze do pieczenia i splatamy ze sobą, dowolnie, zlepiając dobrze elementy łączenia i przekładamy na blaszkę, znów czekamy aż wyrośnie ok 45min, po tym czasie pieczemy w 180st ok 30 min, do zrumienienia się i suchego patyczka.















Komentarze