Drożdżowe zwijańce z cukrem kandyzowanym, cynamonem i masłem






Składniki

CIASTO :
  • drożdże 1/4 kostki 100g
  • mleko 1/2 szkl
  • mąka 2,5 szkl ok może więcej
  • cukier brązowy 4 łyzki
  • jaja 1 szt
  • olej rzepakowy 2 łyżki
Nadzienie
  • masło 1 łyżka
  • cynamon
  • cukier 4 łyżki/kandyzowany


 Z mleka drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn drożdżowy, mieszamy zostawiamy do wyrośnięcia.

Jajko ubijamy na pusztystą masą dodajemy wolno olej cały czas ubijając


Następnie dodajemy resztę składników , wyrabiamy na gładkie ciasto i zostawiamy by znów rosło.
 Ciasto dzielimy na 3 części i każdą wałkujemy na ok 3-5 mm ,w dłoń bierzemy kawałek masła i smarujemy nim placek , resztę masła zostawiamy do kolejnych .

 Ciasto osypujemy potłuczonym cukrem kandyzowanym i cynamonem do smaku.
 Ciasto zwijamy w rulonik jak roladkę tylko mini.
 Następnie nożem kroimy w kawałki 2cm max


Gdy podrosną pieczemy po 10-12min w tem 180st do zrumienienia.
 Kazdy kawałek układamy w papilotkach pionowo i zostawiamy do wyrośnięcia













Komentarze