Składniki
CIASTO :-
margaryna 1/2 szt
-
miód spadziowy 1 łyżka
-
jajka 1 szt
-
cukier waniliowy 15 g
-
cukier 1/2 szt
-
soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
-
mąka tortowa 350 g/ lub więcej
-
białka 2 szt / ok 60g
-
cukier puder 100 g
-
śmietana kremówka 1 L
-
cukier puder 5 łyżek
-
galaretka czerwona 1 szt
-
żelatyna 3 łyżeczki
-
maliny 2 szkl
-
borówka amerykańska 1/2 szkl
Do miski wkładamy jajo, margarynę, cukry, miód i zagniatamy dłonią, po czym dodajemy mąkę z sodą i wyrabiamy na gładkie ciasto, dosć szybko by się nie ogrzało za bardzo , ilość mąki zależy od wielkości jaja więc czasem wejdzie mniej czasem więcej, zawijamy w folię spożywczą i wkłądamy do lodówki na 30 min
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy i przekładamy na papier do pieczenia , jedno ciasto pieczemy bez bezy, więc wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180st i ok 10 min pieczemy.Kolor ciasta zależy też od użytego miodu.
Drugie ciasto pokrywamy bezą; Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i nadal ubijamy by masa była sztywna , wykładamy na rozwałkowane ciasto posypujemy migdałami i pieczemy 10 min jak poprzedni,ale po tym czasie zmniejszamy do 50st i ok 20 min dosuszamy bezę .
Galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody jak na opakowaniu,ale dodajemy żelatynę, mieszamy, gdy zacznie tężeć dodajemy opłukane i wysuszone owoce, mieszamy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem . dzielimy na pół.
Na upieczone zimne ciasto bez bezy, wykładamy połowę śmietany.
Na śmietanę dajemy tężejącą galaretkę z owocami
i wstawiamy do lodówki, musi nam zastygnąć , ważne by śmietanę która czeka na swoją kolej też wstawić do lodówki bo nam obleci wodą i będzie po masie .
Na zastygniętą galaretkę wykładamy drugą część śmietany.
Ostatni etap to położenie ciasta z bezą na wierzch i do lodówki.
.
Komentarze
Prześlij komentarz