Składniki
kwiaty i nadzienie ;
-
filet z kurczaka 1 szt/mały
-
liść lubczyku 2 łyżki
-
sól 3 szczypty
-
kolendra mielona 3 szczypty
-
pieprz 3 szczypty
-
cukinia 4 szt. kwiaty świeże
składniki zapiekanka ;
-
ziemniaki 4 szt/ duże
-
marchew 1 szt
-
boczek wędzony 150 g
-
kalafior 1/3 szt
-
sól 1/2 łyżeczki
beszamel
-
margaryna 2 łyżki
-
mąka 2 łyżki
-
mleko 500 ml
-
lubczyk świeży 2 łyzki
-
gałka muszkatołowa mielona 3 szczypty
-
sól morska 4 szczypty
-
parmezan starty 4 łyzki
kwiaty cukinii myjemy i osuszamy, pierś kroimy w drobną kosteczkę, lubczyk szatkujemy , mięso doprawiamy i mieszamy razem, takim nadzieniem uzupełniamy kielichy kwiatów, i zamykamy płatki tworząc nadziany kwiat.
Do garnka wkładamy margarynę i topimy, następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,ale nie palimy mocno, teraz kolej na mleko, cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, dodajemy lubczyk i przyprawy.
Parmezan ścieramy do już gotowego sosu i zostawiamy, mieszamy, całość już bez podgrzewania się połączy. Ziemniaki i kalafiora gotujemy razem w osolonej wodzie, na pół twardo, następnie kroimy ziemniaki w plastry, a kalafiora na drobne kawałki.
Ja użyłam dwóch naczyń glinianych, ale mozna to zrobić w jednym dużym, na dno dajemy część sosu, na to warstwa ziemniaków, kalafior .Marchew ścieramy na grubych oczkach, boczek kroimy na drobną kosteczkę i układamy na warstwie kalafiora i ziemniakach, tworząc kolejne.
Ja użyłam dwóch naczyń glinianych, ale mozna to zrobić w jednym dużym, na dno dajemy część sosu, na to warstwa ziemniaków, kalafior .Marchew ścieramy na grubych oczkach, boczek kroimy na drobną kosteczkę i układamy na warstwie kalafiora i ziemniakach, tworząc kolejne.
Na wierzch dajemy warstwę sosu, a na nim układamy nadziewane kwiaty
cukinii, ja przeznaczyłam po 2 na osobę.Całość zapiekamy ok 45min w tem
180st .
Komentarze
Prześlij komentarz