Zapiekanka ziemniaczana z kalafiorem, boczkiem, beszamelem



Składniki

kwiaty i nadzienie ;
  • filet z kurczaka 1 szt/mały
  • liść lubczyku 2 łyżki
  • sól 3 szczypty
  • kolendra mielona 3 szczypty
  • pieprz 3 szczypty
  • cukinia 4 szt. kwiaty świeże
składniki zapiekanka ;
  • ziemniaki 4 szt/ duże
  • marchew 1 szt
  • boczek wędzony 150 g
  • kalafior 1/3 szt
  • sól 1/2 łyżeczki
beszamel
  • margaryna 2 łyżki
  • mąka 2 łyżki
  • mleko 500 ml
  • lubczyk świeży 2 łyzki
  • gałka muszkatołowa mielona 3 szczypty
  • sól morska 4 szczypty
  • parmezan starty 4 łyzki
 kwiaty cukinii myjemy i osuszamy, pierś kroimy w drobną kosteczkę, lubczyk szatkujemy , mięso doprawiamy i mieszamy razem, takim nadzieniem uzupełniamy kielichy kwiatów, i zamykamy płatki tworząc nadziany kwiat.

 Do garnka wkładamy margarynę i topimy, następnie dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,ale nie palimy mocno, teraz kolej na mleko, cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje, dodajemy lubczyk i przyprawy.
 Parmezan ścieramy do już gotowego sosu i zostawiamy, mieszamy, całość już bez podgrzewania się połączy. Ziemniaki i kalafiora gotujemy razem w osolonej wodzie, na pół twardo, następnie kroimy ziemniaki w plastry, a kalafiora na drobne kawałki.
Ja użyłam dwóch naczyń glinianych, ale mozna to zrobić w jednym dużym, na dno dajemy część sosu, na to warstwa ziemniaków, kalafior .Marchew ścieramy na grubych oczkach, boczek kroimy na drobną kosteczkę i układamy na warstwie kalafiora i ziemniakach, tworząc kolejne.
Na wierzch dajemy warstwę sosu, a na nim układamy nadziewane kwiaty cukinii, ja przeznaczyłam po 2 na osobę.Całość zapiekamy ok 45min w tem 180st .

















Komentarze