Składniki
-
udko z kurczaka 2 szt
-
Pomidory krojone z puszki 250 ml
-
papryka 250 ml/puszka grillowana w zalewie
-
oliwa aromatyzowana 4 łyżki ziołowa
-
sól do smaku 1 łyżeczka/ lub więcej
-
cukier 1 łyżka
-
czosnek 1 główka cała mała
-
bazylia 1 garść
-
wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
-
ser owczy 2 łyżki /tarty długo dojrzewający
Do garnka dość dużego, tak by nam się udka zmieściły,wlewamy oliwę , czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy bazylię porwaną na małe kawałki i smażymy to ok 2 min,cały czas mieszając.
Udka myjemy,oczyszczamy i umieszczamy w garnku.
Zalewamy je pomidorami i papryką( paprykę dostałam taką z Hiszpanii grillowaną w zalewie bez skóry) doprawiamy solą, cukrem, wlewamy wino i dusimy ok 1h -do półtorej na minimalnym ogniu jak rosół , najlepiej bez pokrywki,ale wszystko w koło będzie czerwone, więc ja przykrywam i odchylam pokrywkę, gdyż para musi uchodzić, sos ma zgęstnieć sam ,zmienić kolor na intensywny.Mięso należy co jakiś czas obracać by nie przywarło do dna , bo sos nada się do wyrzucenia.
Przed podaniem posypać startym serem i podawać z makaronem bądż kluskami.
Komentarze
Prześlij komentarz