Udko duszone w pomidorach i papryce z owczym długo dojrzewającym serem



Składniki

  • udko z kurczaka 2 szt
  • Pomidory krojone z puszki 250 ml
  • papryka 250 ml/puszka grillowana w zalewie
  • oliwa aromatyzowana 4 łyżki ziołowa
  • sól do smaku 1 łyżeczka/ lub więcej
  • cukier 1 łyżka
  • czosnek 1 główka cała mała
  • bazylia 1 garść
  • wino czerwone wytrawne 1/2 szkl
  • ser owczy 2 łyżki /tarty długo dojrzewający








 Do garnka dość dużego, tak by nam się udka zmieściły,wlewamy oliwę , czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy bazylię porwaną na małe kawałki i smażymy to ok 2 min,cały czas mieszając.

Udka myjemy,oczyszczamy i umieszczamy w garnku.
Zalewamy je pomidorami i papryką( paprykę dostałam taką z Hiszpanii grillowaną w zalewie bez skóry) doprawiamy solą, cukrem, wlewamy wino i dusimy ok 1h -do półtorej na minimalnym ogniu jak rosół  , najlepiej bez pokrywki,ale wszystko w koło będzie czerwone, więc ja przykrywam i odchylam pokrywkę, gdyż para musi uchodzić, sos ma zgęstnieć sam ,zmienić kolor na intensywny.Mięso należy co jakiś czas obracać by nie przywarło do dna , bo sos nada się do wyrzucenia.

Przed podaniem posypać startym serem i podawać z makaronem bądż kluskami.









Komentarze