Składniki
CIASTO
-
margaryna 1 kostka
-
jaja 2 szt
-
cukier 1/2 szkl
-
cukier waniliowy 15 g
-
miód 2 łyżki
-
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
-
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
-
mąka tortowa 600 g
BUDYŃ
-
mleko 2 % 500 ml
-
żółtka 2 szt
-
cukier 1 łyzka
-
wanilia 1 laska
-
mąka tortowa 1 łyżka
-
mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
OWOCE
-
owoce jagodowe 600 g
Do miski lub na stolnicę dajemy zimną margarynę , jaja, miód, oba cukry, zagniatamy to dość szybko, po czym dodajemy mąkę z proszkiem i sodą , wyrabiamy ciasto na gładkie.
Gotowe ciasto schładzamy więc dzielimy je na pół, połowę do lodówki a drugą połowę dzielę na mniejsze dwa kawałki owijam folią i wkładam do zamrażarki będą tarte na grubych oczkach więc pójdzie to o wiele łatwiej kiedy ciasto jest zmrożone lekko. Połową ciasta wylepiamy formę do tary
Owoce myjemy pod bieżącą wodą na sitku, po czym truskawki kroimy na mniejsze kawałki, a pozostałe jak borówki, maliny, poziomki zostawiamy w całości ,dobrze jest je wysypać na ręcznik papierowy bo nadmiar wody w tym cieście jest niewskazany.
Budyń robiłam sama, bo nie ma to jak swój.Do garnka wlewamy mleko dajemy cukier i ziarenka wanilii, całą laskę też.Czekamy aż się zacznie gotować
W małym naczyniu zostawiamy część mleka dodajemy do niego żółtka, mąki i mieszamy , po czym wlewamy do gorącego mleka, budyń zostawiamy na 4 min na bardzo małym ogniu by mąka straciła surowość.
Na ciasto w formie wykładamy budyń
Komentarze
Prześlij komentarz