Tarta z letnimi owocami i budyniem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

CIASTO
  • margaryna 1 kostka
  • jaja 2 szt
  • cukier 1/2 szkl
  • cukier waniliowy 15 g
  • miód 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • mąka tortowa 600 g
BUDYŃ
  • mleko 2 % 500 ml
  • żółtka 2 szt
  • cukier 1 łyzka
  • wanilia 1 laska
  • mąka tortowa 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 2 płaskie łyżki
OWOCE
  • owoce jagodowe 600 g
Do miski lub na stolnicę dajemy zimną margarynę , jaja, miód, oba cukry, zagniatamy to dość szybko, po czym dodajemy mąkę z proszkiem i sodą , wyrabiamy ciasto na gładkie. 
Gotowe ciasto schładzamy więc dzielimy je na pół, połowę do lodówki a drugą połowę dzielę na mniejsze dwa kawałki owijam folią i wkładam do zamrażarki będą tarte na grubych oczkach więc pójdzie to o wiele łatwiej kiedy ciasto jest zmrożone lekko. Połową ciasta wylepiamy formę do tary 
Owoce myjemy pod bieżącą wodą na sitku, po czym truskawki kroimy na mniejsze kawałki, a pozostałe jak borówki, maliny, poziomki zostawiamy w całości ,dobrze jest je wysypać na ręcznik papierowy bo nadmiar wody w tym cieście jest niewskazany.

 Budyń robiłam sama, bo nie ma to jak swój.Do garnka wlewamy mleko dajemy cukier i ziarenka wanilii, całą laskę też.Czekamy aż się zacznie gotować

W małym naczyniu zostawiamy część mleka dodajemy do niego żółtka, mąki i mieszamy , po czym wlewamy do gorącego mleka, budyń zostawiamy na 4 min na bardzo małym ogniu by mąka straciła surowość.
Na ciasto w formie wykładamy budyń

















Komentarze