Sola z kolendrą i pieprzem młotkowanym z surówką z młodej kapusty


Sposób przygotowania

Ryba :

Rybę jeśli mamy mrożoną , to rozmrażamy najlepiej na sitku by była całkiem sucha, doprawiamy podanymi przyprawami, ja kolendrę i pieprz sama tłukę tłuczkiem, bo kupić mieloną ciężko , osypuję solą i koperkiem po czym maczam w rozbełtanym jajku i mące, tak smażę po 2 min z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Surówka;
Kapustę i marchew ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy koper i przyprawy, ocet i olej i zostawiamy aż zmięknie, następnie próbujemy czy czegoś nie brakuje, bo kapusta dużo wchłonie.

Podajemy z frytkami, takie kaloryczne fast foodowe ale domowe :D

Składniki

Ryba :
  • sola 500 g
  • kolendra cała 1/2 łyżeczki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • koperek siekany 1 łyżka
  • jajko 1 szt
  • mąka 3 łyżki
  • sól morska 1/2 łyżeczki
  • olej do smażenia 500 ml
Surówka
  • kapusta biała 1/4 szt
  • marchew 1 szt
  • koperek siekany 1 łyżka
  • sól morska 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • cukier 1 łyżeczka
  • ocet winny 1 łyżka
  • olej rzepakowy 4 łyżki





Komentarze