Składniki
CIASTO :
-
woda letnia 200 ml
-
mąka tortowa 400 g/ok może więcej
-
drożdże 1 łyżeczka
-
sól 3 szczypty
-
przyprawa do pizzy 1 łyżeczka
-
oliwa 4 łyżki
FARSZ ;
-
ser kozi 120 g
-
cebula czerwona 1 szt
-
oliwki zielone 6 szt/z anchois
-
pieczarki 2 szt małe
-
szynka hiszpańska 100 g
-
chilli 4 lyżki/ sos
Ciasto ;
Z podanych składników zarabiamy ciasto, wyrabiamy ok 10 min by było napowietrzone i elastyczne, wałkujemy na spód tortownicy 33cm i zostawiamy aż podrośnie.
Ciasto smarujemy sosem chilii.
Kroimy kozi ser na plastry ja użyłam utwardzanego sera podpuszczkowego , układamy najpierw na cieście , następnie pokrojone oliwki, cebula i pieczarki, szynkę rwiemy dłońmi, ja kupuję takie już paczkowane ,cienkie jak listek dają dużo aromatu, a nie wiele ważą, bo to drogie szynki. Na koniec pieczemy przez 30 min w tem ja mam tylko 180st i tak piekę, jeśli macie więcej to lepiej i w tedy skróćcie czas pieczenia .
Komentarze
Prześlij komentarz