Pierożki drożdżowe z ziołami i wytrawnym nadzieniem







Składniki

CIASTO :
  • woda letnia 250 ml
  • mąka tortowa 500 g/ok może więcej
  • przyprawa do pizzy 1 łyżeczka
  • drożdże 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • sól 1/2 łyżeczki
FARSZ;
  • boczek 100 g
  • szynka wędzona 100 g
  • pieczarki 4 szt
  • cebula czerwona 1 szt
  • masło 1 łyżka
  • cukinia 1 szt
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • mozarella 120 g
  • oliwki zielone 1 opakowanie z anchois
  • sól 4 szczypty
  • pieprz 4 szczypty





Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, na koniec mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto.Wałkujemy od razu na cienki placek i wycinamy koła.

Na maśle przesmażamy  pokrojone pieczarki z cebulą , następnie dajemy do nich pokrojoną cukinię 
Teraz czas na pokrojony boczek i szynkę, całość dalej smażymy .

Natkę szatkujemy i dodajemy do farszu,całość doprawiamy 
Mozarellę ścieramy na grubych oczkach i łączymy z zimnym farszem.
 Na każdy krążek ciasta kładziemy farsz i oliwki, nie dawałam ich do farszu tylko tak do każdego pierożka,zlepiamy jak klasycznego pieroga .
Zostawiamy do wyrośnięcia, następnie pieczemy w tem 180st ok 20 min.

Komentarze