Składniki
CIASTO :
-
woda letnia 250 ml
-
mąka tortowa 500 g/ok może więcej
-
przyprawa do pizzy 1 łyżeczka
-
drożdże 1 łyżeczka
-
oliwa z oliwek 5 łyżek
-
sól 1/2 łyżeczki
FARSZ;
-
boczek 100 g
-
szynka wędzona 100 g
-
pieczarki 4 szt
-
cebula czerwona 1 szt
-
masło 1 łyżka
-
cukinia 1 szt
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
mozarella 120 g
-
oliwki zielone 1 opakowanie z anchois
-
sól 4 szczypty
-
pieprz 4 szczypty
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, na koniec mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto.Wałkujemy od razu na cienki placek i wycinamy koła.
Na maśle przesmażamy pokrojone pieczarki z cebulą , następnie dajemy do nich pokrojoną cukinię
Teraz czas na pokrojony boczek i szynkę, całość dalej smażymy .
Natkę szatkujemy i dodajemy do farszu,całość doprawiamy
Mozarellę ścieramy na grubych oczkach i łączymy z zimnym farszem.
Na każdy krążek ciasta kładziemy farsz i oliwki, nie dawałam ich do farszu tylko tak do każdego pierożka,zlepiamy jak klasycznego pieroga .
Zostawiamy do wyrośnięcia, następnie pieczemy w tem 180st ok 20 min.
Komentarze
Prześlij komentarz