Ciasto naleśnikowe
-
mleko 1 szkl
-
mąka 1/2 szkl
-
jajka 1 szt
-
olej 2 łyzki
nadzienie ;
-
grzyby leśne 1 garść
-
cebule 1 szt z zielonym
-
masło 1 łyżeczka
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
cukinia 2 szt młode małe
-
cukinia żółta 6 szt/ kwiaty świeże
-
sól morska 1 do smaku
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1 do smaku
-
ser 2 plastry czerwony z pesto
Masło topimy w garnku, po czym wrzucamy grzyby leśne, ja użyłam mrożonych bo czas zużyć zapasy, pokrojone w małe kawałki ,smażymy przez 10 min.
Do grzybów dodajemy posztakowaną dymkę i smazymy dalej na małym ogniu
Dodajemy natkę pietruszki poszatkowaną i mieszamy
Nastepnie wrzucamy umyte kwiaty cukinii i mieszamy, wyłączamy gaz i zostawiamy na chwilkę, doprawiamy solą i pieprzem .
Młodą cukinię myjemy i kroimy w plasterki dodajemy do reszty składników Z podanych składników na ciasto, robimy je miksując wszystko razem, po czym pieczemy naleśniki bez tłuszczu.Na każdy naleśnik kładziemy plaster czerwonego sera, następnie porcję nadzienia grzybowego i zwijamy w rulon .Naleśniki zapiekamy w piekarniku ok 10 min w tem. 170st , podajemy na ciepło
Same pyszności na talerzu :) uwielbiam naleśniczki w różnych postaciach
OdpowiedzUsuń