Miodowe z malinami, masą serowo śmietanową i bezą





Sposób przygotowania

Ciasto ;
Z podanych składników zarabiamy ciasto, na gładkie i dzielimy na 2 części.

Pierwszą część wałkujemy na prostokąt i przekładamy do foremki ja użyłam 34cm x 27cm odcinamy brzegi , ciasto ma być równo z dnem bez żadnych boczków, pieczemy 10 min wtem 180st .

Drugą część również wałkujemy tak samo wykładamy do formy odcinamy namiar ciasta po bokach , bo ma być płaskie i dobrze do siebie przylegać, jeśli zrobimy z boczkami ,ciasto będzie odstawać, po złożeniu.Na to ciasto damy bezę >>>>>

Beza :
Białka ubijamy na sztywno po czym dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, gdy będzie szklista i sztywna , łyżką wykładamy na surowe drugie ciasto, nie rozkładamy na całym cieście, zostawiamy z każdej strony brzeg ok 2cm , bo beza rożnie i potem ma fale zwisające.pieczemy 15 min wtem 170st po czym zmniejszamy do 50st i zostawiamy na 30 min ,by beza się podsuszyła .
Masa Śmietanowa;

Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno, dodajemy serek miksujemy i wykładamy na zimne ciasto bez bezy.

Masa Malinowa;
Galaretki zalewamy 500ml wody mieszamy i dodajemy mrożone maliny, można też użyć świeżych, gdy damy mrożone prawie natychmiast galaretka się zetnie i wykładamy ją na masę , od razu przykrywamy ciastem z bezą oczywiście ostudzonym .Schładzamy.

Porada autora

Ciasto z sodą i miodem od razu da się łatwo kroić, a kolor ciasta zależy od miodu, jak robię z kwiatowym jest jasne,a jak ze spadziowym jest takie ciemne i aromatyczne bardziej .

Składniki

CIASTO :
  • jajka 1 szt
  • mąka tortowa 320 g
  • margaryna 1/2 szt
  • cukier 1/4 szkl
  • miód spadziowy 1 łyżeczka
  • wanilia 1/2 szt
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka/płaska
Maliny ;
  • maliny 500 g
  • galaretka czerwona 2 szt
  • woda 500 ml
Masa ;
  • śmietanka kremowa 400 ml
  • cukier 4 łyżki
  • serek mascarpone 1 opakowanie małe
Beza ;
  • białka 80 g / ok 2 szt z jaja
  • cukier puder 120  g










Komentarze