Składniki
-
mięso mielone wołowe 250 g
-
cebula czerwona 1 szt/ duża
-
marchew 1 szt
-
cukinia 1 szt
-
czosnek 6 ząbków
-
oliwa z oliwek 4 łyżki
-
natka pietruszki 4 łyżki
-
makaron lasagne 250 g
-
Pomidory krojone z puszki 400 ml
-
sos pomidorowy 500 ml
-
cukier 2 łyżki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
-
sól 1/2 łyżeczka
-
ser żółty 20 dkg
Mięso miałam zmielone, różne kawałki takie i pieczeniowe i lekko przerośnięte gulaszowe, przesmażamy na oliwie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i kolendrą i mieszamy,aż każdy kawałek będzie od siebie oddzielony, by nie było kluch.
Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę u mnie to grubsza kostka ,dalej smażymy
Następnie ścieramy marchew na duzych oczkach i dodajemy do garnka.
Teraz czas na cukinię, ją również starłam na dużych oczkach
Następnie dodajemy poszatkowaną natkę i mieszamy cały czas na ogniu
Dodajemy cukier, nie martwcie się ilością, sos pomidorowy uwielbia cukier ,a całość lepiej smakuje.
Do warzyw i mięsa dodajemy pomidory z puszki
I sos pomidorowy taki surowy z kartonu, dobrze jest mieszać ze sobą i pomidory i taki sos, jest on bez smaku , poprostu jakby zmiksowane pomidory
Makaron gotujemy przez 5 min każdą porcję w osolonej wodzie
Do formy żaroodpornej na dno dajemy warstwę sosu, potem makaron, ser tarty , znów makaron ...
na sam koniec ścieramy ser , dobrze by naczynie było z przykryciem , lepiej się całość upiecze.Zapiekamy ok 1h w tem 180st .
Komentarze
Prześlij komentarz