Kebab w bułce ziołowej z kurczakiem i warzywami










Składniki

BUŁKA ;
  • drożdże 1 łyżeczka
  • woda letnia 1 szkl
  • oliwa z oliwek 3 łyzki
  • sól do smaku 4 szczypty
  • oregano 2 szczypty
  • bazylia otarta Prymat 3 szczypty
  • kminek mielony 3 szczypty
  • mąka tortowa 500 g/ok
Mięso i dodatki
  • filet z kurczaka 1 szt
  • papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
  • sól do smaku 4 szczypty
  • kminek mielony 4 szczypty
  • cząber 2 szczypty
  • cebula czerwona 1 szt
  • sałata lodowa 4 listki
  • pomidor 1 szt
  • sos chili 4 łyżki



 Ciasto ;
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy by było elastyczne , następnie odrywamy po kawałku i dłonią spłaszczając  robimy placki  o gr 1cm 10cm x 10cm ,tak zostawiamy je do wyrośnięcia na ok 1h , po czym pieczemy je przez 15-20 min w tem 180st.
Po upieczeniu ja je przechowuję w lodówce kilka dni.
Mięso i dodatki ;
Fileta myjemy , kroimy na małe kawałki, przyprawy mieszamy ze sobą i tworząc marynatę u mieszczamy w nich mięso, zostawiamy na 1h.
Pomidora kroimy w plastry, cebulkę również.

Na rozgrzany grill kładziemy mięso i bułkę, lekko ją przypiekamy, następnie przekrajamy, dajemy sos, warzywa, sałatę i mięso , podajemy na ciepło. 










Komentarze