Składniki
BUŁKA ;
-
drożdże 1 łyżeczka
-
woda letnia 1 szkl
-
oliwa z oliwek 3 łyzki
-
sól do smaku 4 szczypty
-
oregano 2 szczypty
-
bazylia otarta Prymat 3 szczypty
-
kminek mielony 3 szczypty
-
mąka tortowa 500 g/ok
Mięso i dodatki
-
filet z kurczaka 1 szt
-
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
-
sól do smaku 4 szczypty
-
kminek mielony 4 szczypty
-
cząber 2 szczypty
-
cebula czerwona 1 szt
-
sałata lodowa 4 listki
-
pomidor 1 szt
-
sos chili 4 łyżki
Ciasto ;
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy by było elastyczne , następnie odrywamy po kawałku i dłonią spłaszczając robimy placki o gr 1cm 10cm x 10cm ,tak zostawiamy je do wyrośnięcia na ok 1h , po czym pieczemy je przez 15-20 min w tem 180st.
Po upieczeniu ja je przechowuję w lodówce kilka dni.
Mięso i dodatki ;
Fileta myjemy , kroimy na małe kawałki, przyprawy mieszamy ze sobą i tworząc marynatę u mieszczamy w nich mięso, zostawiamy na 1h.
Pomidora kroimy w plastry, cebulkę również.
Na rozgrzany grill kładziemy mięso i bułkę, lekko ją przypiekamy, następnie przekrajamy, dajemy sos, warzywa, sałatę i mięso , podajemy na ciepło.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyrabiamy by było elastyczne , następnie odrywamy po kawałku i dłonią spłaszczając robimy placki o gr 1cm 10cm x 10cm ,tak zostawiamy je do wyrośnięcia na ok 1h , po czym pieczemy je przez 15-20 min w tem 180st.
Po upieczeniu ja je przechowuję w lodówce kilka dni.
Mięso i dodatki ;
Fileta myjemy , kroimy na małe kawałki, przyprawy mieszamy ze sobą i tworząc marynatę u mieszczamy w nich mięso, zostawiamy na 1h.
Pomidora kroimy w plastry, cebulkę również.
Na rozgrzany grill kładziemy mięso i bułkę, lekko ją przypiekamy, następnie przekrajamy, dajemy sos, warzywa, sałatę i mięso , podajemy na ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz