Karkówka w marynacie cebulowo-czosnkowej i ziołach podana z grillowaną cukinią i pieczarkami






Sposób przygotowania

Mięso;
Karczek kroimy na plastry najlepiej cienko ok1cm .
Pieczarki i cukinię kroimy w plastry zostawiamy na talerzyku.
Marynata;
Z podanych składników robimy marynatę,zostawiamy na chwilkę by zioła oddały swój smak, następnie wciskamy czosnek i pokrojoną na drobno cebulę.

Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso i dobrze obtaczamy z każdej strony, umieszczamy w naczyniu szklanym i zostawiamy na 12h.

Grillujemy przez ok 45min z każdej strony.
Warzywa kładziemy 10 min, przed końcem pieczenia mięsa, wcześniej dobrze jest je musnąć marynatą, która i tak zostaje na dnie miski, pieczemy je ok 3min z każdej strony.
W tym czasie co kładziemy warzywa na grillu , na każdy plaster upieczonego już prawie karczku, kładziemy po łyżeczce pozostałej cebuli w misce, u mnie została, tak zdąży zmięknąć jeszcze i doda smaku całości.Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 10 min.

Składniki

Mięso i dodatki
  • Karczek 1 kg
  • pieczarki 6 szt/ duże najlepiej
  • cukinia 1 szt/duża
marynata;
  • cebula 2 szt
  • czosnek 1 główka
  • olej rzepakowy 1/2 szkl/ aromatyzowany ziołami
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • sól ziołowa 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszka Prymat 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • cząber 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka













Komentarze