Grillowane skrzydełka nadziewane pieczarkami w ziołach



Składniki

Marynata i mięso
  • skrzydełka kurczaka 1 kg
  • kminek mielony 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1 łyżeczka/suszona
  • gorczyca 1/2 łyżeczki/ mielona
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • olej rzepakowy 100 ml
Pieczarki ;
  • pieczarki 5 szt
  • cebula biała 1 szt
  • sól 4 szczypty
  • pieprz czarny mielony 4 szczypty
  • masło 1 łyżka



 Skrzydełka myjemy, odcinamy lotki ( ja zostawiam do rosołu ) zostawiamy taką literkę V .
Marynata : z podanych przypraw i oleju robimy marynatę , dobrze ją zostawić na chwilę by wszystko się połączyło .

Pieczarki :
Pieczarki kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka z masłem i pokrojoną cebulą ,dusimy do odparowania soków , studzimy.

Skrzydełka nacinamy tak w połowie tylko skórę i wkładamy do środka pieczarki, niczym nie spinamy, bo to nie wypadnie, można palcami powciskać głębiej i dalej pod skórę , nawet na całej powierzchni skrzydełek.

Tak przygotowane umieszczamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej kilka godzin.Najlepiej cały dzień czyli ok12h .

Następnie grillujemy ok 45 min obracając z każdej strony.











Komentarze