Składniki
Marynata i mięso-
skrzydełka kurczaka 1 kg
-
kminek mielony 1/2 łyżeczki
-
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
-
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
-
natka pietruszki 1 łyżeczka/suszona
-
gorczyca 1/2 łyżeczki/ mielona
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
olej rzepakowy 100 ml
-
pieczarki 5 szt
-
cebula biała 1 szt
-
sól 4 szczypty
-
pieprz czarny mielony 4 szczypty
-
masło 1 łyżka
Skrzydełka myjemy, odcinamy lotki ( ja zostawiam do rosołu ) zostawiamy taką literkę V .
Marynata : z podanych przypraw i oleju robimy marynatę , dobrze ją zostawić na chwilę by wszystko się połączyło .
Pieczarki :
Pieczarki kroimy na małe kawałki, wkładamy do garnka z masłem i pokrojoną cebulą ,dusimy do odparowania soków , studzimy.
Skrzydełka nacinamy tak w połowie tylko skórę i wkładamy do środka pieczarki, niczym nie spinamy, bo to nie wypadnie, można palcami powciskać głębiej i dalej pod skórę , nawet na całej powierzchni skrzydełek.
Tak przygotowane umieszczamy w marynacie i zostawiamy na co najmniej kilka godzin.Najlepiej cały dzień czyli ok12h .
Następnie grillujemy ok 45 min obracając z każdej strony.
Komentarze
Prześlij komentarz