Grillowane skrzydełka miodowo czosnkowe z ziołami i ostrą papryką



Sposób przygotowania

Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, przecinamy na 3 części, lotki zostawiam dla piesków, bądż na rosół, a pozostałe dwie części na grilla nalezy dobrze osuszyć, najlepiej ręcznikiem papierowym.

Marynata;
Z podanych ziół i oleju robimy marynatę wciskamy czosnek, dodajemy miód i mieszamy, musi to chwilkę odstać, by zioła spęczniały i smaki się połączyły.

Każdy kawałek mięsa maczamy w ziołowej marynacie i przekładamy do szklanej misy, to ważne by nie był to plastik, tak zostawiamy na 12h.

Następnie pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok 45min. Obracając z każdej strony.

Porada autora

Ja często mięso marynuję rano, by na wieczór było juz gotowe, w ten sposób unikam gorączkowego przygotowania, kiedy nadchodzi czas grillowania,a mięso jest smaczne aż do samej kości.

Składniki

  • czosnek 4 ząbki
  • miód lipowy 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1/2 łyżeczka
  • papryka ostra mielona 1 łyżeczka
  • sól ziołowa 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszka Prymat 1 łyżeczka
  • estragon 1/2 łyżeczki
  • olej 100 ml/ aromatyzowany ziołami
  • skrzydełka kurczaka 1 kg







Komentarze