Sposób przygotowania
Skrzydełka myjemy,
oczyszczamy, przecinamy na 3 części, lotki zostawiam dla piesków, bądż
na rosół, a pozostałe dwie części na grilla nalezy dobrze osuszyć,
najlepiej ręcznikiem papierowym.
Marynata;
Z podanych ziół i oleju robimy marynatę wciskamy czosnek, dodajemy miód i mieszamy, musi to chwilkę odstać, by zioła spęczniały i smaki się połączyły.
Każdy kawałek mięsa maczamy w ziołowej marynacie i przekładamy do szklanej misy, to ważne by nie był to plastik, tak zostawiamy na 12h.
Następnie pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok 45min. Obracając z każdej strony.
Marynata;
Z podanych ziół i oleju robimy marynatę wciskamy czosnek, dodajemy miód i mieszamy, musi to chwilkę odstać, by zioła spęczniały i smaki się połączyły.
Każdy kawałek mięsa maczamy w ziołowej marynacie i przekładamy do szklanej misy, to ważne by nie był to plastik, tak zostawiamy na 12h.
Następnie pieczemy na rozgrzanym grillu przez ok 45min. Obracając z każdej strony.
Składniki
-
czosnek 4 ząbki
-
miód lipowy 1 łyżka
-
majeranek 1 łyżeczka
-
kminek mielony 1/2 łyżeczka
-
papryka ostra mielona 1 łyżeczka
-
sól ziołowa 1/2 łyżeczki
-
natka pietruszka Prymat 1 łyżeczka
-
estragon 1/2 łyżeczki
-
olej 100 ml/ aromatyzowany ziołami
-
skrzydełka kurczaka 1 kg
Komentarze
Prześlij komentarz