Składniki
-
ziemniaki młode 800 g
-
mąka ziemniaczana 250 g
-
jajko 1 szt
-
sól do smaku 1/2 łyzeczki
-
bazylia 10 listków
-
natka pietruszki 1 łyżka
-
oregano 1/2 łyżeczki
-
ser 50 g/owczy długodojrzewajacy
Ziemniaki gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
Ugotowane studzimy i wraz z ziołami i serem mielimy w maszynce do mięsa, następnie dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Moje młode ziemniaki dobrze się sprawdziły i kluski wyszły pyszne.
Dłonią robimy wałeczek na stole i kroimy po ukosie, wrzucamy na gotującą się wodę i czekamy aż wypłyną po tym czasie po 1min wyciągamy, ja podaję s sosem pomidorowym lub posypane serem .
Komentarze
Prześlij komentarz