Gnocchi z pietruszką, bazylią,oregano i serem owczym












Składniki

  • ziemniaki młode 800 g
  • mąka ziemniaczana 250 g
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku 1/2 łyzeczki
  • bazylia 10 listków
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • oregano 1/2 łyżeczki
  • ser 50 g/owczy długodojrzewajacy

Ziemniaki gotujemy na pół twardo w osolonej wodzie.
Ugotowane studzimy i wraz z ziołami i serem  mielimy w maszynce do mięsa, następnie dodajemy jajko, mąkę i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Moje młode ziemniaki dobrze się sprawdziły i kluski wyszły pyszne.
Dłonią robimy wałeczek na stole i kroimy po ukosie, wrzucamy na gotującą się wodę i czekamy aż wypłyną po tym czasie po 1min wyciągamy, ja podaję s sosem pomidorowym lub posypane serem .




Komentarze