Drożdżowe zawijańce z grzybami, cebulą, sosem pepperoni i serem

 

 






 

 

 

 

Sposób przygotowania

Ciasto ;
Do miski wkładamy wszystkie składniki, zarabiamy ciasto na gładkie i elastyczne by dało się wałkować.
Wałkujemy na prostokąt, smarujemy pastą pepperoni .
Farsz;
Grzyby przesmażamy na maśle z cebulką , doprawiamy solą i pieprzem, czekamy aż odparują soki.Studzimy.

Ser ścieramy na grubych oczkach i rozsypujemy na cieście z pastą paprykową,następnie wykładamy farsz na całości ,ale cieniutko.

Zwijamy jak roladę i kroimy na plastry ok 1,5cm i układamy je na leżąco na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia, gdy się powiększą, pieczemy ok 20 min w tem 180st, ale nalezy pilnować bo to zależy od piekarnika.

Idealne na piknik, basen, czy wypad w plener.

Składniki

CIASTO :
  • mąka tortowa 300 g
  • woda letnia 100 ml
  • oliwa aromatyzowana 4 łyżki ziołowa
  • sól 1/2 łyżeczki
  • oregano 3 szczypty
  • drożdże 1 płaska łyżeczka
FARSZ;
  • grzyby leśne 1 szkl/ pokrojone różne
  • cebula 1 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • sól 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • ser owczy 100 g /długo dojrzewajacy
  • pepperoni 3 łyżki. pasta pikantna

Komentarze