Składniki
CIASTO :-
mleko 0,5 szkl
-
drożdże 1/8 opakowania 100g
-
mąka tortowa 300 g/ok może więcej
-
jajka 1 szt
-
margaryna 2 łyżki
-
cukier 1/2 szkl
-
cukier waniliowy 15 g/małe opakowanie
-
ser biały 250 g
-
jajko 1 szt
-
cukier 3 łyżki
-
cukier waniliowy 15 g
Z letniego mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn drożdżowy, dobrze mieszamy i zostawiamy by zaczął pracować.
Do zaczynu dodajemy jajka, resztę cukru , waniliowy również, stopioną i ostudzoną margarynę i mąkę , mieszamy łyżką, a potem wyrabiamy .
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej godzinę
Ser ucieramy z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym , na koniec dodajemy ubitą pianę,ale to tuż przed nadziewaniem ciasta, bo inaczej nam obleci wodą.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy tworząc dwa koła,jedno kładziemy do formy na papier do pieczenia i nakładamy na niego serowe nadzienie, tak jak na zdjęciu.
Przykrywamy drugim krążkiem i na środek tak by objęło to nasze nadzienie kładziemy szklankę bądż filiżankę.Boki dobrze zlepiamy widelcem
Następnie nożem kroimy na trójkąty ok 2-3 cm większe cieżko wywinąć ,takie będą w sam raz, każdy nacięty kawałek stawiamy tak jak na foto
Tak przygotowane zostawiamy na 10 min po czym pieczemy ok 30 min do zrumienienia, w tem 180st.Jeśli nadzienie lekko wypłynie nic się nie stanie, będzie bardziej ekstrawaganckie, nie musi być idealne!
Komentarze
Prześlij komentarz