Drożdżowe ślimaczki z szynką,boczkiem, cukinią, kaparami



Składniki

CIASTO :
  • drożdże 1 łyżeczka
  • woda letnia 250 ml
  • sól 1/2 łyżeczki
  • przyprawa do pizzy 1 łyżeczka
  • oliwa aromatyzowana 5 łyżek/ ziołowa
  • mąka tortowa 500 g/ ok
Nadzienie
  • ser owczy 100 g
  • kapary 10 szt
  • szynka wędzona 100 g
  • boczek wędzony 100 g
  • cukinia 1 szt/mała
  • cebula czerwona 1 szt
  • pieczarki 2 szt
  • masło 1 łyżka
  • sól do smaku 4 szczypty
  • kolendra 4 szczypty
  • pieprz kolorowy ziarnisty 4 szczypty
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • sos pomidorowy 4 łyżki



Ciasto ;
Z podanych składników zarabiamy ciasto, wałkujemy, na prostokątny placek i zostawiamy do podrośnięcia,ale nie na długo bo się cieżko potem zwija z  farszem.
Nadzienie;
Do garnka dajemy masło, a wszystkie warzywa, boczek i szynkę kroimy w kostkę.
Na maśle przesmażamy pieczarki z cebulą, następnie dajemy cukinię, cały czas mieszamy,gdy soki odparują dodajemy boczek i szynkę, kapary chwilę smażymy, następnie studzimy, dodajemy poszatkowaną natkę, doprawiamy .
Ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy dopiero do zimnego farszu, mieszamy.

Na ciasto dajemy sos pomidorowy  na to wykładamy farsz, rozsmarowywujemy na całym prostokącie, i zwijamy w roladę ,następnie kroimy w kromki ok 2cm i układamy na papierze do pieczenia , zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1h , po czym pieczemy ok 25min w tem 180st .














Komentarze