Domowe Lody kawowe z pistacjami i sosem czekoladowym


Sposób przygotowania

Lody;
Jaja ubijamy na sztywno z cukrem.
Śmietanę osobno ubijamy na sztywno.
Jaja łączymy ze śmietaną , dodajemy kawę i miksujemy aż się rozpuści, na koniec pokrojone pistacje i mieszamy.

Masę przelewamy do pojemnika .

Sos czekoladowy;
Margarynę wkładamy do garnka i topimy, dodajemy cukier, kakao i mleko, czekamy aż zgęstnieje, gdy sos stanie się ładny i szklisty, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpusci, studzimy, następnie polewamy nasze lody w pojemniku , lekko łyżką mieszamy, tworząc esy floresy, zamrażamy, sosu zostawiamy troszkę do dekoracji.

Składniki

Lody
  • śmietana 30 % 400 g
  • jaja 4 szt
  • cukier puder 4 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • pistacje posiekane 2 łyżki
sos czekoladowy
  • margaryna 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 2 % 1 łyżka
  • czekolada gorzka 1/2 szt





Komentarze