Sposób przygotowania
Lody;
Jaja ubijamy na sztywno z cukrem.
Śmietanę osobno ubijamy na sztywno.
Jaja łączymy ze śmietaną , dodajemy kawę i miksujemy aż się rozpuści, na koniec pokrojone pistacje i mieszamy.
Masę przelewamy do pojemnika .
Sos czekoladowy;
Margarynę wkładamy do garnka i topimy, dodajemy cukier, kakao i mleko, czekamy aż zgęstnieje, gdy sos stanie się ładny i szklisty, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpusci, studzimy, następnie polewamy nasze lody w pojemniku , lekko łyżką mieszamy, tworząc esy floresy, zamrażamy, sosu zostawiamy troszkę do dekoracji.
Jaja ubijamy na sztywno z cukrem.
Śmietanę osobno ubijamy na sztywno.
Jaja łączymy ze śmietaną , dodajemy kawę i miksujemy aż się rozpuści, na koniec pokrojone pistacje i mieszamy.
Masę przelewamy do pojemnika .
Sos czekoladowy;
Margarynę wkładamy do garnka i topimy, dodajemy cukier, kakao i mleko, czekamy aż zgęstnieje, gdy sos stanie się ładny i szklisty, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpusci, studzimy, następnie polewamy nasze lody w pojemniku , lekko łyżką mieszamy, tworząc esy floresy, zamrażamy, sosu zostawiamy troszkę do dekoracji.
Składniki
Lody-
śmietana 30 % 400 g
-
jaja 4 szt
-
cukier puder 4 łyżki
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
pistacje posiekane 2 łyżki
-
margaryna 1 łyżka
-
cukier 1 łyżka
-
kakao 1 łyżka
-
mleko 2 % 1 łyżka
-
czekolada gorzka 1/2 szt
Komentarze
Prześlij komentarz