Składniki
-
jaja 3 szt
-
cukier puder 6 łyżek
-
cukier waniliowy 15 g/ małe opakowanie
-
śmietana kremówka 400 g
-
amaretto 25 ml/ mały kieliszek
-
biszkopty podłużne 3 szt
-
kakao 1 łyżka
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Jaja ubijamy z połową cukru i cukrem waniliowy,m na puszystą masę.
Do ubitych jaj wlewamy amaretto i cały czas ubijamy na średnich obrotach.
Śmietanę ja używam wyłącznie 36% ubijamy na sztywno z pozostałą połową cukru .
Ubitą śmietanę przekładamy do masy jajecznej cały czas ubijamy na średnich obrotach
Masę dzielimy na pół, jedna zostaje waniliowa, do drugiej dodajemy kawę rozpuszczalną ale w proszku i mieszamy łyżką.
Biszkopty kruszymy w dłoniach i dodajemy do masy kawowej , mieszamy ręcznie łyżką delikatnie
Następnie do plastikowego naczynia w którym będziemy mrozić , łyżką na środek nakładamy na przemian obie masy, tworząc zebrę.Wierzch posypujemy kakao i zamrażamy u mnie trwało to dobre 6h .
Komentarze
Prześlij komentarz