Domowe lody caffe late z amaretto




Składniki

  • jaja 3 szt
  • cukier puder 6 łyżek
  • cukier waniliowy 15 g/ małe opakowanie
  • śmietana kremówka 400 g
  • amaretto 25 ml/ mały kieliszek
  • biszkopty podłużne 3 szt
  • kakao 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka














Jaja ubijamy z połową cukru i cukrem waniliowy,m  na puszystą masę.

Do ubitych jaj wlewamy amaretto i cały czas ubijamy na średnich obrotach. 

Śmietanę ja używam wyłącznie 36% ubijamy na sztywno z pozostałą połową cukru .

Ubitą śmietanę przekładamy do masy jajecznej cały czas ubijamy na średnich obrotach

 Masę dzielimy na pół, jedna zostaje waniliowa, do drugiej dodajemy kawę rozpuszczalną ale w proszku i mieszamy łyżką.


 Biszkopty kruszymy w dłoniach i dodajemy do masy kawowej , mieszamy ręcznie łyżką delikatnie 

Następnie do plastikowego naczynia w którym będziemy mrozić , łyżką na środek nakładamy na przemian obie masy, tworząc zebrę.Wierzch posypujemy kakao i zamrażamy u mnie trwało to dobre 6h .























Komentarze