Czekoladowe z amaretto i masą kawowo-śmietankową









Składniki

CIASTO :
  • jaja 6 szt
  • cukier puder 3/4 szkl
  • kakao 2 łyżki
  • olej 150 ml
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
  • amaretto 1 kieliszek 25ml
  • mąka tortowa 2 szkl
masa ;
  • śmietana 30 % 1 L
  • cukier puder 5 łyżek
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżka
  • amaretto 25 ml
poncz ;
  • amaretto 50 ml
polewa
  • margaryna 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • kakao 1 łyżka
  • mleko 1 łyżka
  • czekolada 1 szt/100g



 Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ,


 Do ubitych białek dodajemy cały czas ubijając po jednym żółtku stopniowo i po łyżce cukru.

 Następnie wlewamy amaretto cały czas ubijamy robotem na średnich obrotach

 Teraz czas na olej stopniowo po łyżce i nadal ubijamy

Mąkę i proszek mieszamy, przesiewamy i dodajemy przesiany kakao, po łyżce dodajemy do ciasta

Gotowe ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 27x 33 cm i pieczemy ok 25 min  w tem 180st ale to zależy od piekarnika


 Upieczone ciasto studzimy , przekrajamy i nasączamy amaretto

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dzielimy na pół.

Białą śmietanę wykładamy na przekrojoną część ciasta.

Do drugiej części śmietany dodajemy kawę i amaretto miksujemy by się wymięszało
I wykładamy ją na białą masę śmietanową
Ze składników na polewę wszystkie umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na ogniu, gdy masa stanie się gęsta, odstawiamy i dodajemy czekoladę , mieszamy aż się rozpuści, dzięki temu mamy fajną polewę która nie kruszy się przy krojeniu.
Ciasto polewamy polewą i schładzamy.


























Komentarze