Składniki
CIASTO :-
jaja 6 szt
-
cukier puder 3/4 szkl
-
kakao 2 łyżki
-
olej 150 ml
-
proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska
-
amaretto 1 kieliszek 25ml
-
mąka tortowa 2 szkl
-
śmietana 30 % 1 L
-
cukier puder 5 łyżek
-
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
-
amaretto 25 ml
-
amaretto 50 ml
-
margaryna 1 łyżka
-
cukier 1 łyżka
-
kakao 1 łyżka
-
mleko 1 łyżka
-
czekolada 1 szt/100g
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ,
Do ubitych białek dodajemy cały czas ubijając po jednym żółtku stopniowo i po łyżce cukru.
Następnie wlewamy amaretto cały czas ubijamy robotem na średnich obrotach
Teraz czas na olej stopniowo po łyżce i nadal ubijamy
Mąkę i proszek mieszamy, przesiewamy i dodajemy przesiany kakao, po łyżce dodajemy do ciasta
Gotowe ciasto przelewamy do foremki o wymiarach 27x 33 cm i pieczemy ok 25 min w tem 180st ale to zależy od piekarnika
Upieczone ciasto studzimy , przekrajamy i nasączamy amaretto
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem dzielimy na pół.
Białą śmietanę wykładamy na przekrojoną część ciasta.
Do drugiej części śmietany dodajemy kawę i amaretto miksujemy by się wymięszało
I wykładamy ją na białą masę śmietanową
Ze składników na polewę wszystkie umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy na ogniu, gdy masa stanie się gęsta, odstawiamy i dodajemy czekoladę , mieszamy aż się rozpuści, dzięki temu mamy fajną polewę która nie kruszy się przy krojeniu.
Ciasto polewamy polewą i schładzamy.
Komentarze
Prześlij komentarz