Składnikia
-
jajka 1 szt
-
cukier 1 szkl
-
wanilia 1/2 szt
-
mleko 3/4 szkl
-
olej 1/4 szkl
-
miód 1 łyzka
-
mąka tortowa 2 szkl
-
kakao 4 łyzki
-
konfitura z borówki 4 łyżki
-
soda oczyszczona 1 łyżeczka
-
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
-
czekolada mleczna 100 g
Do misy robota wbijamy jajko, dajemy cukier puder, ziarenka z wanili i miód, miksujemy kilka minut by się wszystko połączyło.Do lekko ubitych składników dodajemy mleko, olej, konfiturę i miksujemy by się połączyło Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, kakaem i dodajemy do masy. mieszamy aż się wszystko połączy. Masa ma być dość gęsta.Czekoladę kroimy nożem na mniejsze kawałki.Połowę czekolady dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką delikatnie,następnie wylewamy do tortownicy o średnicy 23cm .Resztą czekolady osypujemy ciasto w formie, pieczemy 55min w tem 180st do suchego patyczka, można z góry przykryć folią by się nie spiekło za bardzo,ciasto rośnie dość dużo na środku, boki są upieczone szybciej ,a środek potrzebuje wiecej czasu.
Komentarze
Prześlij komentarz