Czekoladowe ciasto z konfiturą jagodową

 

 

 















 

 

 

 

Składnikia

  • jajka 1 szt
  • cukier 1 szkl
  • wanilia 1/2 szt
  • mleko 3/4 szkl
  • olej 1/4 szkl
  • miód 1 łyzka
  • mąka tortowa 2 szkl
  • kakao 4 łyzki
  • konfitura z borówki 4 łyżki
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • czekolada mleczna 100 g


Do misy robota wbijamy jajko, dajemy cukier puder, ziarenka z wanili i miód, miksujemy kilka minut by się wszystko połączyło.Do lekko ubitych składników dodajemy mleko, olej, konfiturę i miksujemy by się połączyło Mąkę łączymy z proszkiem, sodą, kakaem i dodajemy do masy. mieszamy aż się wszystko połączy. Masa ma być dość gęsta.Czekoladę kroimy nożem na mniejsze kawałki.Połowę czekolady dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką delikatnie,następnie wylewamy do tortownicy o średnicy 23cm .Resztą czekolady osypujemy ciasto w formie, pieczemy 55min w tem 180st do suchego patyczka, można z góry przykryć folią by się nie spiekło za bardzo,ciasto rośnie dość dużo na środku, boki są upieczone szybciej ,a środek potrzebuje wiecej czasu.

Komentarze