Bajaderki czyli ziemniaczki na słodko,czekoladowe z amaretto























Składniki

składniki;
  • Ciasto: 300 g/ czekoladowe najlepiej
  • ciastka 2 szt/3bit czekoaldowe
  • amaretto 50 ml
  • mleko 50 ml
  • masło 1 łyżka
  • orzechy włoskie 2 łyżki
posypka
  • migdały 2 łyżki
  • orzechy włoskie 2 łyzki


Do przygotowania moich bajaderek użyłam 2 batonów3bit, mozna użyć czekolady, lub czegoś innego, u mnie syn dostaje masę takich różności,ale nikt z nas ich nie jada, aby nie wyrzucać, daję innym dzieciakom, bądż zużywam do pieczenia.
Batony choć z herbatnikiem w środku, postanowiłam rozpuścić w kąpieli wodnej czyli nad parą ,lepiej się połączą z pozostałymi składnikami. Ciasto czekoladowe, miałam takie z konfiturą i olejem nie zwykły biszkopt, ale każde się nadaje.
Pokruszyłam je rękoma .Migdały zmieliłam w młynku do obtoczenia, orzechy również ,ale osobno,ciasto przekładamy do rozdrabniacza używam Boscha ,dodałam orzechy, masło i miksujemy.

 Następnie dodajemy stopione batony 3bit i znów miksujemy
Teraz czas na mleko i amaretto , miksujemy krótko
Masa od razu zmniejsza objętość i jest gotowa do formowania kuleczek .Jeśli wyjdzie za sucha dodać należy mleka, jeśli za płynna ciasta, więc lepiej robić to stopniowo, kazde ciasto ma inną konsystencję, moje było treściwe czekoladowe, takie jak się robi muffinki, przy biszkopcie może być inna konsystencja.Z masy formujemy kuleczki, małe ,większe, jak kto woli.Każdą obtaczamy w migdałach, orzechach , mozna w wiórkach, kakao, ale my nie przepadamy za takimi .Schładzamy w lodówce kilka godzin.

Komentarze