Szaszłyczki z cielęciny z grilla z dodatkami



















 
 
 
Składniki:
500 g cielęciny
1 mała cebulka
2 łyżki siekanego szczypiorku
2 papryczki pepperoni z zalewy
1/2 żółtej papryki
5 kwiatów cukinii świeżych
1 łyżka krem z gorczycy z miodem
1/2 łyżeczki kminku mielonego
sól morska do smaku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
2 szczypty gałki muszkatołowej
oliwa z suszonych pomidorów do posmarowania mięsa






Mięso mielimy najlepiej samemu.Doprawiamy podanymi przyprawami.
Cebulkę, paprykę, kroimy w małą kosteczkę,dodajemy do mięsa,kwiaty cukinii opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym, rwiemy je na kawałki tak z jednego kwiatka ok 6 kawałków, by je było widać w mięsku.
Pepperoni używam z zalewy oliwnej , same je robię, piekąc w piekarniku, ściągam skórę i z ziołami zalewam w szklanej karafce, po kilku dniach mam pyszną i papryczkę do mięs i aromatyczną oliwę, więc takie 2 szt wrzucam do mięsa, nie kroimy bo przy wyrabianiu samo się rozpadnie.Dodajemy szczypior, krem z gorczycy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Następnie formujemy zgrabne kotleciki, układamy je na desce i polewamy oliwą z pomidorów, każde mięsko dobrze obtaczamy , doda nam to jeszcze słodyczy i fajnie połączy się ze smakiem miodu z kremu .

Kolejnym etapem jest namoczenie patyczków do szaszłyków w wodzie by nam się na grillu nie paliły, po czym wbijamy w środek mięsa.

Zostawiamy tak na jakieś 2h by się smaki połączyły.
Grilujemy po 2 min z każdej strony .

Komentarze