Sałatka śledziowa z marynowanymi warzywami













Składniki

  • śledzie w oleju 200 g/ po kołobrzesku
  • cebulka marynowana 10 szt
  • kukurydza minikolby Smak 5 szt
  • ogórek konserwowy Smak 10 szt. mini ogóreczki
  • pepperoni 1 szt/ marynowane w oleju
  • pieczarki marynowane 10 szt
  • papryka czerwona 1/2 szt
  • szczypiorek 2 łyżki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • majonez 150 g
  • śmietana 18 proc 150 g  

    Sposób przygotowania

    Śledzie po kołobrzesku są bardzo aromatyczne w zalewie olejowej z pietruszką i bardzo słone, kroimy je w małe kawałki 2cmx1cm.
    Mini kolby kukurydzy, ogóreczki mini , cebulki konserwowe kroimy w plastry .
    Paprykę w kostkę, pieczarki każdą na cztery części .
    Szczypior szatkujemy ,łączymy wszystkie składniki , dodajemy przyprawy, majonez,śmietanę ,papryczkę pepperoni wystarczy nożem pociąć na cienkie niteczki, bo takie marynowane sa bardzo miękkie , ja robię sama, piekąc je wcześniej w piekarniku, obieram ze skóry i zalewam olejem/ oliwą.
    Sałatkę dobrze jest zostawić na 24h by smaki się połączyły, śledż odda smak do sosu i straci słoność.






Komentarze