Składniki
-
śledzie w oleju 300 g
-
ananas w puszce 1/2 puszki
-
cebulka marynowana 1/2 słoika
-
marchew sałatkowa 10 plastrów
-
ziemniaki ugotowane 3 szt
-
pieczarki marynowane 1 słoik 200ml
-
pepperoni 1 szt/świeża
-
cebula dymka 3 szt/ z łodygą zieloną
-
śmietana gęsta 1 szkl
-
majonez 1/2 szkl
-
gałka muszkatołowa mielona 1/2 łyżeczki
-
kolendra mielona 1/2 łyżeczki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 1/2 łyżeczki
-
sól 1 szczypta / opcjonalnie
Ziemniaka ugotowanego kroimy w kostkę wrzucamy do szklanej misy.
Pieczarki kroimy na ćwiartki, cebulki w plasterki, a dymkę szatkujemy razem ze szczypiorem i dodajemy do reszty składników.
Marchew użyłam marynowaną ze słoika, bo nie chciałam by się zmarnowała, pokroiłam w paseczki. Pepperoni świeże oczyszczamy z pestek i kroimy drobniutko.
Ananasa w kosteczkę i dodajemy do miski.
Na koniec kroimy w paseczki śledzia ja użyłam po góralsku takiego z grzybami i je też wrzuciłam do sałatki .
Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy ale bez soli, bo śledzie są tak słone,że dopiero po kilku godzinach wiadomo czy sól jest potrzebna czy nie .
Całość mieszamy odstawiamy na kilka godzin .
Pieczarki kroimy na ćwiartki, cebulki w plasterki, a dymkę szatkujemy razem ze szczypiorem i dodajemy do reszty składników.
Marchew użyłam marynowaną ze słoika, bo nie chciałam by się zmarnowała, pokroiłam w paseczki. Pepperoni świeże oczyszczamy z pestek i kroimy drobniutko.
Ananasa w kosteczkę i dodajemy do miski.
Na koniec kroimy w paseczki śledzia ja użyłam po góralsku takiego z grzybami i je też wrzuciłam do sałatki .
Śmietanę mieszamy z majonezem, doprawiamy ale bez soli, bo śledzie są tak słone,że dopiero po kilku godzinach wiadomo czy sól jest potrzebna czy nie .
Całość mieszamy odstawiamy na kilka godzin .
Komentarze
Prześlij komentarz