Pierogi z truskawkami w cieście z miętą






Składniki

ciasto;
  • jaja 1 szt
  • woda ciepła 1 szkl
  • mąka tortowa 500 g/ ok może więcej
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • mięta 2 garście
nadzienie ;
  • truskawki świeże 700 g
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka 

    Krok 1

    Z podanych składników na ciasto pierogowe, oprócz mięty, zarabiamy je, najpierw w misce potem na stole wyrabiając ok 10 min.
    Ciasto odstawiamy na chwilę pod ciepły talerzyk .

    Krok 2

    Ciasto wałkujemy partiami, na jeden rozwałkowany cieniutko placek dajemy listki mięty , rozsypując je nie równomiernie, na połowie ciasta.

    Krok 3

    następnie je składamy na pół, tak by część z miętą została przykryta ciastem i wałkujemy by listki weszły w ciasto.

    Krok 4

    Następnie myjemy i kroimy w małe kawałki truskawki , po czym dodajemy do nich cukier waniliowy i mieszamy, nakładamy na ciasto z brzegu w odstepach.

    Krok 5

    I przykrywamy ciastem , dobrze dociskając pomiędzy by usunąć powietrze.

    Krok 6

    Następnie albo radełkiem albo nożem wycinamy kwadrat można jeszcze na koniec przyciskać widelcem. Tak przygotowane gotujemy w wodzie ok 3-4 min.

Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY http://www.layman.pl/bitwa-na-przepisy














Komentarze