Pieczone ziemniaki ze szpinakiem i jajkiem


Składniki

szpinak
  • szpinak mrożony 4 kulki/ liście mrożone
  • śmietana 2 łyżki
  • pieprz kolorowy ziarnisty 2 szczypty
  • kolendra mielona 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta
  • masło 1 łyżeczka
  • ser żółty 2 łyżki/ długo dojrzewający szafir
ziemniaki
  • ziemniaki ugotowane 3 szt
  • szczypiorek 1 łyżka
  • koperek siekany 1/2 łyżki
  • masło 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki
jajko sadzone
  • jajka 1 szt
  • masło 1 łyżeczka
  • szczypiorek 2 szczypty
  • koperek 1 szczypta
  • sól do smaku 1 szczypta
  • gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta 
     
     
     

    Krok 1

    Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy rozmrożony szpinak liście, przesmażamy w raz z przyprawami ok 5 min.
     

    Krok 2

    Następnie do szpinaku dodajemy śmietanę i dalej na wolnym ogniu podgrzewamy,aż nam zgęstnieje całość . 
     

    Krok 3

    Do szpinakowego sosu dodajemy starty ser długo dojrzewający szafir i mieszamy aż ser się rozpuści, wyłączamy ogień.
     
     

    Krok 4

    Ziemniaki ugotowane zimne kroimy w plastry .
    Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy olej, następnie ziemniaki i zieleninę ,smażymy do uzyskania koloru złotego. 
     

    Krok 5

    na osobnej patelni rozpuszczamy masło i na gorące wbijamy jajko, doprawiamy podanymi przyprawami i na wolnym ogniu pieczemy ok 3 min , żółtko powinno być płynne .
     

    Krok 6

    Na talerzu układamy warstwowo ziemniaki, szpinak, ziemniaki, jajko , można posypać jeszcze serem,ale to jest już wystaczająco kaloryczne, ale jakie smaczne ;D czasem się należy coś takiego.









Komentarze