Składniki
szpinak
-
szpinak mrożony 4 kulki/ liście mrożone
-
śmietana 2 łyżki
-
pieprz kolorowy ziarnisty 2 szczypty
-
kolendra mielona 1 szczypta
-
gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta
-
masło 1 łyżeczka
-
ser żółty 2 łyżki/ długo dojrzewający szafir
ziemniaki
-
ziemniaki ugotowane 3 szt
-
szczypiorek 1 łyżka
-
koperek siekany 1/2 łyżki
-
masło 1 łyżeczka
-
olej 2 łyżki
jajko sadzone
-
jajka 1 szt
-
masło 1 łyżeczka
-
szczypiorek 2 szczypty
-
koperek 1 szczypta
-
sól do smaku 1 szczypta
-
gałka muszkatołowa mielona 1 szczypta
-
pieprz 1 szczypta
Krok 1
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy rozmrożony szpinak liście, przesmażamy w raz z przyprawami ok 5 min.Krok 2
Następnie do szpinaku dodajemy śmietanę i dalej na wolnym ogniu podgrzewamy,aż nam zgęstnieje całość .Krok 3
Do szpinakowego sosu dodajemy starty ser długo dojrzewający szafir i mieszamy aż ser się rozpuści, wyłączamy ogień.Krok 4
Ziemniaki ugotowane zimne kroimy w plastry .
Na patelnie rozpuszczamy masło i dodajemy olej, następnie ziemniaki i zieleninę ,smażymy do uzyskania koloru złotego.Krok 5
na osobnej patelni rozpuszczamy masło i na gorące wbijamy jajko, doprawiamy podanymi przyprawami i na wolnym ogniu pieczemy ok 3 min , żółtko powinno być płynne .Krok 6
Na talerzu układamy warstwowo ziemniaki, szpinak, ziemniaki, jajko , można posypać jeszcze serem,ale to jest już wystaczająco kaloryczne, ale jakie smaczne ;D czasem się należy coś takiego.
Komentarze
Prześlij komentarz