Nadziewany kwiaty cukinii mięsem mielonym, serem i papryką







 Mięso i dodatki
  • mięso mielone wieprzowe 100 g
  • papryka żółta 1/2 szt
  • ser żółty 1 łyżka/ szafir długo dojrzewajacy
  • natka pietruszki 1 łyzka
  • kminek mielony 2 szczypty
  • sól do smaku 2 szczypty
  • papryka słodka mielona 2 szczypty
  • cukinia 6 szt/ kwiaty świeże
ciasto
  • jajka 1 szt
  • mąka pszenna 2 łyzki
  • woda 2 łyżki
  • sól do smaku 2 szczypty
  • olej do smażenia 500 ml









 Kwiaty cukinii są ciężkie do nabycia,ale ja mam swoje w ogrodzie, moze u zaprzyjażnionego gospodarza uda wam sie je dostać.
Ja zbieram je rozkwitnięte , usuwam ze srodka ten pączek żółty, opłukuję je pod zimną wodą i zostawiam by wyschły. 



 Mięso mielimy użyłam łopatki wieprzowej, paprykę kroimy w drobną kosteczkę, ser trzemy na grubych oczkach tarki do jarzyn, natkę szatkujemy , doprawiamy wszytsko i wyrabiamy.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ,najlepiej mokrymi dłońmi.






 Do każdego kwiata wkładamy kuleczkę nadzienia. 

Kwiaty zostawiamy na pół godziny one same lekko się zamkną, potem je tylko na czubku łączymy, to najłatwiejszy sposób nadziewania tych kwiatów.




 Z jajka , mąki, wody, doli robimy ciasto , ma być jak naleśnikowe.




 teraz czas nasze nadziane kwiaty zanurzyć w cieście, tak by zostały nim pokryte .

 Od razu wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy kilka minut, z każdej str ,tak do zrumienia.Nie palą się szybko więc bez obaw można je ładnie upiec. To bardzo proste
 po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym po czym podajemy z dipami najlepiej ostrymi .






Komentarze

  1. cukinii nigdy nie jadłam ale to przepysznie wygląda chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz