Muffinki z czekoladową posypką i powidłami



























Składniki

  • jajko 1 szt
  • cukier 1 szkl
  • cukier waniliowy 30 g/ duże opakowanie
  • powidła śliwkowe 4 łyżki
  • mleko 1 szkl
  • olej 1/4 szkl
  • mąka tortowa 2 szkl
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • amaretto 2 łyżki
  • kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
  • czekolada mleczna 100 g




Krok 1

Do misy robota dajemy jajko, cukier, waniliowy też i miksujemy aż się cukier rozpuści.

Krok 2

Następnie wlewamy mleko, olej, powidła, amaretto, kawę instant właczamy mikser i czekamy aż składniki się połączą

Krok 3

Mąkę, kakao mieszamy z proszkiem i sodą i przesiewamy przez sitko by nie było grudek takich jak na tym foto, bo było przed sianiem.


Krok 4

dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami i mieszamy mikserem, masa ma być gęsta , przekładamy do rękawa cukierniczego i tak napełniać będziemy papilotki .

Krok 5

Czekoladę użyłam mleczną bo to były muffinki dla dzieci, kroimy ją na małe kawałki nożem
 

Krok 6

Papilotki napełniamy prawie do pełna, obsypujemy czekoladą ,lekko łyżeczką ją wpychamy do srodka ale tak tylko raz zanurzyć łyżeczkę i wyciągnąć.
Pieczemy ok 35min w tem 180st do suchego patyczka.




Komentarze