Składniki
-
jaja 1 szt
-
cukier 3/4 szkl
-
miód prawdziwy 1 łyżka
-
powidła śliwkowe 1 łyżka
-
cukier waniliowy 15 g. małe opakowanie
-
mąka tortowa 2 szkl
-
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
-
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
-
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
-
mleko 1 szkl
-
olej rzepakowy 1/4 szkl
-
truskawki świeże 15 szt
Do misy robota wrzucamy jajko, cukry oba i ubijamy aż cukier się rozpuści dość długo to trwa .
Do ubitej masy dodajemy miód, może być zcukrzony ja taki dałam, powidła dla wilgotności ciasta i miksujemy aż się to połączy , na nie wysokich obrotach ok 1 min.
Teraz kolej na olej i mleko, znów miksujemy ok 1 min aż się połączy wszystko
Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek i sodę i całość do ciasta, właczamy mikser i znów miksujemy ok 1min. do połączenia się, masa ma być gęsta , ja nakładam potem łyżką
truskawki myjemy i kroimy na pół, lub ćwiartki.
napełniamy papilotki w foremce, ja daję prawie do pełna, na koniec układamy po 4 kawałki truskawek w każdej, pieczemy ok 25-30 min w tem 180st .
Komentarze
Prześlij komentarz