Muffinki miodowe z powidłami i truskawkami







Składniki

  • jaja 1 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • miód prawdziwy 1 łyżka
  • powidła śliwkowe 1 łyżka
  • cukier waniliowy 15 g. małe opakowanie
  • mąka tortowa 2 szkl
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
  • mleko 1 szkl
  • olej rzepakowy 1/4 szkl
  • truskawki świeże 15 szt









 Do misy robota wrzucamy jajko, cukry oba i ubijamy aż cukier się rozpuści dość długo to trwa . 


 Do ubitej masy dodajemy miód, może być zcukrzony ja taki dałam, powidła dla wilgotności ciasta i miksujemy aż się to połączy , na nie wysokich obrotach ok 1 min.





 Teraz kolej na olej i mleko, znów miksujemy ok 1 min aż się połączy wszystko





 Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy proszek i sodę i całość do ciasta, właczamy mikser i znów miksujemy ok 1min. do połączenia się, masa ma być gęsta , ja nakładam potem łyżką



 truskawki myjemy i kroimy na pół, lub ćwiartki. 
napełniamy papilotki w foremce, ja daję prawie do pełna, na koniec układamy po 4 kawałki truskawek w każdej, pieczemy ok 25-30 min w tem 180st .







Komentarze