Mielone szaszłyczki z grilla



Składniki

  • mięso wołowe 1 kg
  • majeranek 1 łyżka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • sól czosnkowa 1 łyżeczka
  • cząber 1/2 łyżeczki
  • gorczyca 1/.2  łyżeczki/ mielona
  • kolendra mielona 1/2 łyżeczki
  • wino czerwone wytrawne 2 łyżki








 Wszystkie przyprawy mieszamy w miseczce z winem.

Mięso użyłam pieczeniowego, mielimy .

Zmielone mięso mieszamy z przyprawami i wyrabiamy ok 15min.
Następnie zostawiamy je na co najmniej 5h w lodówce.

Następnie moczymy dłonie w zimnej wodzie i robimy cienkie wałeczki, paseczki, nadziewając je  na patyczki do szaszłyków, nie za szerokie takie max 3cm ,by się je łatwo obracało .
Pieczemy na rozgrzanym grillu po kilka min z każdej strony, zależy od tego jakie mieso lubimy .Podajemy z pikantną sałatką lub dipami .







Komentarze