Kwiaty cukinii faszerowane mozarellą, filetem, sosem chilli i warzywami


















Kwiaty cukinii faszerowane mozarellą, filetem, sosem brazylijskim i warzywami ;
2 polędwiczki z piersi z kurczaka
1 mała czerwona cebulka
1 łyżka natki pietruszki
1/2 szt mozarelli
1/2 żółtej papryki
1 łyżka sosu brazylijskiego Develey
6 kwiatów cukinii
sól do smaku
gałka muszkatołowa
ciasto;
50 ml wody zimnej
2 łyżki mąki
sól, gałka muszkatołowa do smaku
olej do smażenia rzepakowy

Wykonanie;
Kwiaty cukini zbieramy, kupujemy rozkwitnięte najlepiej, usuwamy pączek ze środka, opłukujemy wodą .
Mięso kroimy na drobniutką kosteczkę, to samo z mozarellą i papryką, do tego szatkujemy cebulkę i natkę pietruszki, doprawiamy solą, gałką i sosem brazylijskim develey.
Mieszamy i formujemy małe kuleczki.
Do każdego kwiata wkładamy kuleczkę nadzienia i łączymy płatki .
Tempura;
Z  mąki, wody przypraw robimy ciasto takiej konsystencji jak na naleśniki, w cieście zanurzamy nadziane kwiaty i wrzucamy na gorący głęboki olej, smażymy ok 2minuty z każdej strony.
Wykładamy na ręcznik papierowy , podajemy albo na zimno, albo ciepło z sosem develey ostrym, próbowałam już różnych połączeń,ale to jest najsmaczniejsze.

Komentarze